Δεκαπέντε υπουργοί Οικονομικών ήταν υπέρ του προσωρινού Grexit τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαν Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη Liberation ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει “γερμανική δικτατορία” στο Eurogroup. 

Εξήγησα ότι θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για λίγο, για να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει. Αλλά ποτέ δεν τάχθηκα υπέρ της αποβολής της Ελλάδας. Είπα απλώς ότι, αν η ίδια η Ελλάδα ήταν της άποψης ότι θα ήταν καλύτερο γι ‘αυτήν – και ήταν πράγματι πολλοί που το έλεγαν στην Ελλάδα – τότε θα έπρεπε να τη βοηθήσουμε και να στη στηρίξουμε.

«Και οι δεκαοκτώ υπουργοί Οικονομικών, αν δεν μετρήσουμε τον Έλληνα Υπουργό, όλοι συμφώνησαν να απαιτήσουμε η Ελλάδα να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας. Ήταν αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ήθελε να τους εκπληρώσει: το υποσχέθηκε κατά καιρούς, αλλά δεν το έκανε. Όσο για το αν θα ήταν καλύτερη λύση να μείνει εκτός ευρώ για κάποιο χρονικό διάστημα – να κάνει ένα timeout – 15 υπουργοί Οικονομικών μοιράζονταν αυτή την άποψη. Μόνο οι υπουργοί της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Κύπρου δεν ήταν σε αυτή τη γραμμή. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για γερμανική δικτατορία. Αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα στη χειρότερη περίπτωση ή παρανόηση, στην καλύτερη περίπτωση», αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως στις εκλογές του Ιανουαρίου, περίμενς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής αφού ο «Αντώνης Σαμαράς ήταν διστακτικός στην εφαρμογής της πολιτικής του το τελευταίο εξάμηνο πριν από τις εκλογές». Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε επίσης τι είχε πει στον κ. Τσίπρα όταν τον συνάντησε τότε, λίγο πριν από τις εκλογές. «Είχαμε μακρά συζήτηση όταν είχε έρθει στο Βερολίνο, λίγο καιρό πριν τις εκλογές. Μου είχε πει τότε ότι δεν συμφωνεί με την πολιτική μας, ωστόσο επιθυμούσε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Του απάντησα ότι δεν πρέπει να υπόσχεται στους Έλληνες ψηφοφόρους παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη χωρίς την εφαρμογή των όρων που υπάρχουν στα προγράμματα βοήθειας, δεν θα μπορούσε να τα εφαρμόσει αυτά που έλεγε τότε».

Γερμανικές αποζημιώσεις

«Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα μειωνόταν το δημόσιο χρέος. Τέτοιες ανόητες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε όποιον τις είπε», σχολιάζοντας τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης σχετικά με τις Γερμανικές αποζημιώσεις.