Το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη πριν από ένα χρόνο σχολιάζουν τα ελληνικά κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως το «όχι» έχει μείνει στην ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή ενώ ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος στρέφει τα πυρά του κατά της Κυβέρνησης και επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα.

Τι αναφέρουν τα ελληνικά κόμματα για το δημοψήφισμα;

ΣΥΡΙΖΑ:

«Το «όχι» έχει μείνει στην ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δημοψήφισμα του 2015.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το μεγαλειώδες ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου 2015. Ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και, με την ξεκάθαρη απάντηση στο δημοψήφισμα, είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας. Είπε ΌΧΙ στην προπαγάνδα των ΜΜΕ και στην εκστρατεία τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε από όλο το εγχώριο και διεθνές σύστημα.

Με το ΟΧΙ του, ο λαός μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πυροδότησε και πυροδοτεί προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Με το ΟΧΙ ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε ότι η εμμονική προσήλωση στους αριθμούς, την ώρα που οι λαοί υποφέρουν, συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη. Μία προειδοποίηση που, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται σήμερα με το brexit, αλλά και την άνοδο των εθνικισμών.

Κάποιοι που μίσησαν το ΟΧΙ, επιθυμούσαν να έρθει μία καταστροφή που ποτέ δεν ήρθε για να δικαιώσουν το δικό τους “ναι σε όλα”. Μένουν στην Ιστορία με το δικό τους “γκρίζο” τρόπο. Ως φορείς των πιο ακραίων πολιτικών στην οικονομία και την κοινωνία, ως εκείνοι που είχαν δεσμευτεί για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, πλήρη απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, πλήρη άρση προστασίας στην πρώτη κατοικία και εξωφρενικά πλεονάσματα, τα οποία και ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης παραδέχτηκε ότι γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να βγουν».

Με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που ακολούθησαν άνοιξε ο δρόμος για μία διαφορετική πολιτική, με αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνικό πρόσημο, δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς αγγλικό δίκαιο, χωρίς τα δυσθεώρητα πλεονάσματα, στα οποία είχαν δεσμευτεί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Έχουμε μπροστά μας και άλλες μεγάλες μάχες και αγώνες, που μόνο με αποφασιστικότητα μπορούμε να δώσουμε και θα νικήσουμε».

Νέα Δημοκρατία:

«Μνημείο αναξιοπιστίας και ανευθυνότητας», αλλά και «έγκλημα σε βάρος του τόπου και του λαού» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015.

Και τόνισε:

«Σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δημοψήφισμα, παρωδία της 5ης Ιουλίου 2015. Το δημοψήφισμα αυτό κόστισε πολύ ακριβά». Ενώ πρόσθεσε: «το κόστος, το πληρώνει η χώρα με τη ραγδαία φτωχοποίησή της», αλλά και οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί και οι φορολογούμενοι με τη σφαγή των εισοδημάτων τους, που έχει ήδη ξεκινήσει».

Ο Γ. Κουμουτσάκος επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα επισημαίνοντας πως «άλλα σχεδίασε, άλλα ζήτησε από τους πολίτες και άλλα έκανε, καθώς ζήτησε από τους πολίτες να πουν ”όχι” στις τελευταίες προτάσεις των θεσμών και όταν οι πολίτες είπαν – κατά πλειοψηφία – ”όχι”, δέχθηκε, όχι μόνο τις τελευταίες, αλλά ακόμη σκληρότερες προτάσεις».

«Το δημοψήφισμα κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια στην οικονομία, στους φορολογούμενους, στις τράπεζες, στους μετόχους τους και το Δημόσιο. Το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls κόστισαν περίπου 70 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα» σημείωσε και πρόσθεσε «όταν αποφάσιζαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, γνώριζαν πολύ καλά ότι θα έσερναν τη χώρα εκτός προγράμματος».

ΠΑΣΟΚ:

«Οι Έλληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα. Ο λογαριασμός είναι βαρύς. Πληρώνουμε πολύ ακριβά τον τυχοδιωκτισμό της Κυβέρνησης» τονίζει η Φώφη Γεννηματά και σημειώνει:

«Από το δημοψήφισμα χάθηκαν 86 δισεκ. ευρώ, οι συντάξεις κόβονται καθημερινά, η πρώτη κατοικία μπαίνει σε πλειστηριασμό, έρχονται νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, ανεργία, ύφεση και φοροκαταιγίδα».

«Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας διχάσουν με πλαστά διλήμματα και συνειδητά ψέματα τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση» καταλήγει.

ΚΚΕ:

«Πριν έναν χρόνο το ΚΚΕ είχε πει ότι το δημοψήφισμα, με το κάλπικο δίλημμα που έθετε, ήταν ναρκοθετημένο. Ότι το «ΟΧΙ» και το «ΝΑΙ» θα χρησιμοποιηθεί ως δήθεν έγκριση του λαού, για το κλείσιμο νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με την τρόικα. Η συνέχεια είναι γνωστή στον ελληνικό λαό. Τα κόμματα του «ΟΧΙ» και του «ΝΑΙ» από κοινού ψήφισαν ένα νέο μνημόνιο, με βάση το οποίο κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος του λαού.

Σήμερα, όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις αξιοποιούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, για να εμφανιστούν δήθεν δικαιωμένες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να συνεχίσει το  – χρεοκοπημένο πια – παραμύθι της «σκληρής» διαπραγμάτευσης και του «καλού» δικού της μνημονίου. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του «ΝΑΙ», για να «ξεπλύνουν» τη δική τους αντιλαϊκή πολιτική και την ψήφο τους στο 3ο μνημόνιο. Οι πολιτικές δυνάμεις που αποσκίρτησαν από το ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψουν ότι επί μήνες, από κυβερνητικές θέσεις, καλλιεργούσαν αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει και καθησύχαζαν το λαό ότι η κυβέρνησή τους δε θα υπογράψει μνημόνια, ενώ σήμερα συνεχίζουν την εξαπάτηση προβάλλοντας ως εναλλακτική λύση την καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα.

Το πραγματικό, ταξικό ΟΧΙ των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων στα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης, μπορεί να εκφραστεί μόνο μέσα από το εργατικό κίνημα και την κοινωνική συμμαχία τους, απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, σε ρήξη και σύγκρουση με το κεφάλαιο, την εξουσία του και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΠΟΤΑΜΙ:

«Κλείνουμε σήμερα ένα χρόνο από το πιο επικίνδυνο ακροβατικό της μεταπολίτευσης. Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Ένα δημοψήφισμα τις συνέπειες του οποίου τις βιώνουμε και σήμερα με τα capital controls να ισχύουν ακόμα, παρά τις διαβεβαιώσεις των εμπνευστών του. Ένα δημοψήφισμα που δε χρειαζόταν, που δίχασε τον ελληνικό λαό και που έδωσε την χαριστική βολή στην αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου.

Στο δημοψήφισμα αυτό ήρθε «Όχι» ημίχρονο – «Ναι» τελικό, για να μιλήσουμε με όρους στοιχήματος. Την Κυριακή το απόγευμα δηλαδή νίκησε το «Όχι» αλλά το βράδυ και τις επόμενες μέρες το «Όχι» μετατράπηκε σε «Ναι». Έκτοτε έχουν ακουστεί διάφορες μαρτυρίες των πρωταγωνιστών (Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου) αλλά είναι νωρίς για να αποφανθεί η ιστορία το πώς και το γιατί.

Ας δούμε όμως ποιος κέρδισε. Το Όχι που κέρδισε ήταν πολλά Όχι μαζί. Όχι στο παλιό πολιτικό σύστημα που στήριξε ανοιχτά το «Ναι». Όχι στα κανάλια που χάνοντας πολλές φορές το μέτρο έστρεψαν τον κόσμο αντίθετα. Όχι στους ξένους που θέλουν να μας πιουν το αίμα όπως έλεγε η γνωστή αφίσα με τον Σόιμπλε. Όχι γιατί δεν θέλουμε να μας λένε τι θα κάνουμε. Όχι γιατί θα τους τρομάξουμε και θα μας τα χαρίσουν τα δανεικά…

Το δημοψήφισμα είναι η άμεση έκφραση της βούλησης των πολιτών. Μιας βούλησης η οποία όμως μετά από 6 χρόνια κρίσης και θυσιών είναι πολύ ευάλωτη στη δημαγωγία και στο «παραμύθιασμα». Στις 5 Ιουλίου λοιπόν ο λαϊκισμός κέρδισε κατά κράτος τον ορθολογισμό, όπως έγινε και στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Αγγλία. Ο ορθολογισμός είναι εύκολος αντίπαλος για τον λαϊκισμό όταν παίζει στο γήπεδό του. Δηλαδή όταν έχεις έναν ταλαιπωρημένο λαό και «ηγέτες» που του τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Όταν επί 6 χρόνια ο λαός έχει γαλουχηθεί με το ότι υπάρχει κι άλλη λύση, ανώδυνη. Ότι δεν φταίμε εμείς αλλά οι κακοί ξένοι. Ότι μας φοβούνται οι ξένοι γιατί έχουμε υπερόπλα στη διαπραγμάτευση. Ότι δε χρειάζεται να ξεβολευτούμε…

Στο δημοψήφισμα αυτό ήρθε «Όχι» ημίχρονο, «Ναι» τελικό για να μιλήσουμε με όρους στοιχήματος.

Ίσως όμως ο λαός να είναι πιο σοφός απ’ όσο νομίζουμε. Να ήθελε να δοκιμάσει τον ηγέτη του βάζοντάς τον πιο βαθιά μέσα στο πρόβλημα. Να του κλείσει τις διεξόδους διαφυγής για να δει αυτή τη φορά τι λαγό θα βγάλει από το καπέλο του. Κι ο ηγέτης του έβγαλε τον λαγό του «ναι» πείθοντας τον λαό ότι αυτό ψήφισε αλλά δεν το ξέρει.

Σαν πολιτικός Ιανός ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε αυτή τη φορά το προσωπείο του ευρωπαϊστή κι όχι του φλογερού επαναστάτη που είναι έτοιμος να τα κάνει όλα Κούγκι (μαζί με τον συνέταιρό του στην εξουσία). Για καλή τύχη όλων μας έκανε μεταβολή πριν τον γκρεμό την τελευταία στιγμή. Του δώσανε «όχι» κα το μετέτρεψε σε «ναι». Ο κ. Τσίπρας είναι καλός στο να πείθει, αλλά φοβάμαι όχι στο να εμπνέει».

ΛΑΕ:

«Ημέρα πένθους για τον Αλέξη Τσίπρα και τους συμμάχους του που ξεπούλησαν το 61,31% του λαού στους τροϊκανούς επικυρίαρχους» είναι η σημερινή τονίζει η Λαϊκή Ενότητα που στρέφεται και κατά του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου τονίζοντας πως ένα χρόνο μετά οι «Μενουμευρωπαίοι» δεν μπορούν «να ξεπεράσουν το τρανταχτό Όχι».

Στο σχόλιο για την επέτειο του δημοψηφίσματος η ΛΑΕ με αφορμή το σχόλιο του κ. Κουμουτσάκου που χαρακτήρισε τη μέρα ως «ημέρα πένθους» εξηγεί ότι «για  τον ελληνικό λαό που είδε να διαψεύδονται  οι προσδοκίες του, η επέτειος του δημοψηφίσματος αποτελεί μήνυμα ενότητας  και  αγώνα απέναντι στην λιτότητα, την φτωχοποίηση  και την εξαθλίωση  που βίωσε και βιώνει».

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC