Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας να λαμβάνει την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Λαφαζάνης, λίγο πριν την κεκλεισμένων των θυρών συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε μπροστά στις κάμερες:

Πρώτη φορά βλέπω να γίνονται εκλογές στη χώρα Αύγουστο. Κάποιοι νομίζουν, ότι μπορούν να κρύψουν τα μέτρα των Μνημονίων. Αυτό αποτελεί δημοκρατικό ολίσθημα.

Από την μεριά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Λαφαζάνη για την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου της Λαϊκής Ενότητας και υπογράμμισε:

Η έννοια του κόμματος καθορίζεται από το Σύνταγμα. Ύστερα από την ανακοίνωση της αλλαγής στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, πρέπει να πάρει την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή. Είναι εντολή που ισχύει από σήμερα και για τρεις μέρες έως την Πέμπτη 27 Αυγούστου την ίδια ώρα.

Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου 45 λεπτά.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά το τέλος της συνάντησής, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισήμανε:

Έλαβα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Βεβαίως εμείς δεν έχουμε αυταπάτες, ότι μπορεί από αυτή τη Βουλή να σχηματιστεί βουλή κυβέρνηση αντιμνημονιακή, αλλά θα αξιοποιήσουμε την εντολή, για να καταδείξουμε ότι το μόνο που συμφέρει τη χώρα και τον λαό είναι να αναδειχθεί μία νέα αντιμνημονιακή κυβέρνηση, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα την οδηγήσει στην αναγέννηση. Αυτό το μήνυμα θα εκπέμψουμε.

Καταγγέλλουμε τις εκλογές εξπρές, που πάνε να γίνουν Αυγουστιάτικα και την παραίτηση της κυβέρνησης, προκειμένου να πάμε σε προεκλογική περίοδο λίγων εβδομάδων, για να μην ενημερωθεί ο λαός για τα μέτρα που θα ψηφιστούν τον Οκτώβριο. Αντιδημοκρατική εκτροπή, σε κρίσιμες φάσεις, το άρκον άωτον τη Δημοκρατίας.

Αν δεν ευδοκιμήσουν οι εντολές και δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα πρέπει να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια του Συντάγματος για να γίνουν εκλογές. Το νωρίτερο δηλαδή στις 27 Σεπτέμβρη. Είπα στον ΠτΔ ότι είναι συνυπεύθυνος, να μην συνεργήσει σε εκλογές εξπρές. Ο ΠτΔ άλλωστε δεν είναι εντολοδόχος της κυβέρνησης.

Ο ΠτΔ να κάνει ό,τι μπορεί για να γίνουν οι εκλογές στις 27 Σεπτέμβρη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι χρόνια λεηλασίας των εισοδημάτων. Θα επιδιώξω να έχω φυσική επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην της Χρυσής Αυγής, για ευνόητους λόγους.

Έχουμε τον χρόνο για να πούμε τις προτάσεις μας, για τον τρόπο που πρέπει να γίνουν οι εκλογές. Όσοι ψήφισαν όχι στο δημοψήφισμα, οφείλουν συνεπείς στο όχι που ψήφισαν, να ενισχύσουν τη Λαϊκή Ενότητα στις εκλογές. Το όχι του δημοψηφίσματος δεν ηττήθηκε. Μπορεί ορισμένοι να έκαναν στροφή 180 μοιρών, ο ελληνικός λαός όμως δεν θα βάλει τη θηλιά στον λαιμό του και να τη στρίβει μόνος του. Η Λαϊκή Ενότητα με αυτό το όχι κατεβαίνει στις εκλογές.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι εμείς με κόμματα που ψήφισαν και στηρίζουν Μνημόνιο, δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούμε. Τα Μνημόνια δεν θα περάσουν σε αυτή τη χώρα. Τερμα τα Μνηνόμια. Πέντε χρόνια είναι αρκετά. Δεν θα έχουμε άλλα τρία χρόνια και δεν ξέρω πόσα ακόμα Μνημόνια.

Η επόμενη κίνηση

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας θα επιδιώξει τηλεφωνική επικοινωνία και θα ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκ νέου με τον Πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη και με τον γεν. γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα. Αναμένεται επίσης να συναντηθεί με την Φώφη Γεννηματά και τους Σταύρο Θεοδωράκη και Πάνο Καμμένο, εφόσον δεχθούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, όπως έπραξε και με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, αρνείται τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, όπως αναμένεται να πράξει και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Συνάντηση Μεϊμαράκη – Παυλόπουλου

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δέχθηκε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη και ενημερώθηκε για τα αποτέλεσμα της διερευνητικής εντολής που έλαβε την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Μεϊμαράκης, δήλωσε μπροστά στις κάμερες: 

Έκανα χρήση της εντολής, γιατί αυτό προβλέπει το Σύνταγμα και επιβάλλεται θα έλεγα, γιατί η εθνική συνεννόηση χρειάζεται ώστε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει φιλικές συζητήσεις, αλλά θεσμικές. Το ξέρετε ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Η χώρα οδηγείται σε καταστροφική πορεία, που θα μπορούσε να αποφευχθεί, με ευθύνη του κ. Τσίπρα. Πιστεύω, ότι ακόμα και τώρα, μπορεί να γίνει συμφωνία. Ακόμη και τώρα, να καταλάβει ο πρωθυπουργός, ότι πρέπει να συναντηθούμε και να μιλήσουμε. 

Εσείς παίζετε καθοριστικό ρόλο. Θα ανταποκριθώ σε κάθε προσπάθεια, που γνωρίζω ότι κάνετε, για να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις. Έχουμε ακόμη χρόνο στη συνεδρίαση υπό την Προεδρία σας, για να πρυτανεύσει η λογική της Εθνικής Συνεννόησης.

Οι πολίτες να γνωρίζουν, ότι ο Τσίπρας ξέρει, ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξουν μέτρα πιο επώδυνα λόγω των εκλογών. Λέει ο Τσίπρας, ότι θα είναι πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές, αλλά με ποιον θα κάνει κυβέρνηση;

Από τη μεριά του, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε:

Μέχρι την εκλογική διαδικασία, ο ρόλος των κομμάτων είναι πολύ σημαντικός. Να φτάσουμε στις εκλογές σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού.