Σε αυστηρούς τόνους φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα, να έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου «οι υπαινιγμοί που έγιναν δημόσια περί εμπλοκής της Ουάσινγκτον στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ζημιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, συμμάχους στο NATO». Παράλληλα, ο Γκιουλέν περνά στην αντεπίθεση κατά του Ερντογάν και επισημαίνει πως μπορεί βρίσκεται πίσω από την οργάνωση της απόπειρας του πραξικοπήματος.

Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση της Τουρκίας:

Παράλληλα, ο Τζον Κέρι σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του, Τζον Κίρμπι,  άσκησε ισχυρές πιέσεις στην τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση αλλά παράλληλα και να τηρήσει το κράτος του δικαίου στις έρευνες που διεξάγει για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Να τονισθεί πως ο Αμερικανός Υπουργός σύμφωνα με τον Τζον Κίρμπι «κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα, αλλά ότι οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις».

Να θυμίσουμε πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας που πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή ζήτησε την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία και μάλιστα άμεσα.

Οι απαντήσεις του Γκιουλέν:

Ο Γκιουλέν σε συνέντευξη του στους  New York Times επισήμανε πως δεν έχει καμία ανάμιξη στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Τουρκία και άφησε αιχμές πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να έχει ενορχηστρώσει ο ίδιος την απόπειρα πραξικοπήματος.