Μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για προσωρινό «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, ο Γιούνκερ στέλνει σκληρό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας του ότι δεν πρέπει να υποβαθμίζουν τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις.

Νωρίτερα την εβδομάδα που πέρασε, και πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε το προσωρινό «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. Από την πλευρά της, η Άγκυρα απέρριψε το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου ενώ νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε σχολιάσει πως καμία αξία δεν θα έχει μια ενδεχόμενη ψήφος του Ευρωκοινοβουλίου για το ζήτημα. Σήμερα, Σάββατο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προχώρησε σε δηλώσεις και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί καμία απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου από την Τυρκική πλευρά.

«Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει υπόψη της, τις προειδοποιήσεις της ΕΕ σχετικά με τη διακοπή των συνομιλιών ένταξης και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι Βρυξέλλες», δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η ψηφοφορία της Πέμπτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναστολή των συνομιλιών με την Άγκυρα δεν πρέπει να υποτιμηθεί, παρά το γεγονός ότι δεν είναι δεσμευτική, «θα παράγει αποτελέσματα στις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών χωρών που αποφασίζουν για την ένταξη», δήλωσε στην εφημερίδα “ La Libre Belgique” .

Παράλληλα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ , απέρριψε τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προς τον τερματισμό της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, με την ΕΕ.