Για το ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω της προσφυγικής κρίσης μίλησε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τι είπε ο κ. Γιούνκερ;

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως ανησυχεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν είναι σε καλή κατάσταση και σημείωσε ότι: Την περασμένη εβδομάδα, από τον προσφυγικό δρόμο των Βαλκανίων είδαμε πρόσφυγες να περνάνε από τα παγωμένα ποτάμια, τις κακουχίες και το κρύο, και σε λίγο θα τους βλέπουμε μέσα στα χιόνια.

Στην συνέχεια, δεν δίστασε να κατηγορήσει τα κράτη-μέλη τα οποία δεν εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους και έτσι προκαλούν καθυστερήσεις στην υλοποίησή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας:

«Θα έπρεπε τα κράτη-μέλη να συζητούν φυσιολογικά μεταξύ τους, πολυμερώς και διμερώς. (…) Να δίνουν πληροφορίες για το κοινό θέμα που τους απασχολεί. Μια τέτοια συζήτηση σαν αυτή της Κυριακής δεν θα έπρεπε να αποτελεί εξαίρεση και δεν θα χρειαζόταν η δική μας πρωτοβουλία. Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση».

Και έπειτα τόνισε: «Στις 15 Οκτωβρίου είχα ένα στόχο, να πείσω τα κράτη-μέλη ότι θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, διότι δεν υπάρχει πρόοδος. Βραδυπορούν ενώ έπρεπε να τρέχουν».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στην σχέση με την Τουρκιά εξηγώντας: «Θέλουμε να προχωρήσουμε στη σχέση μας με την Τουρκία. Γιατί θέλουμε να παραμείνουν οι πρόσφυγες αυτοί στην Τουρκία. Θα πρέπει όμως να έχουν τη δυνατότητα να πάνε τα παιδιά τους σχολείο και να βρουν μια απασχόληση. Επομένως, είτε σας αρέσει είτε όχι η Τουρκία, χρειάζεται 3 δισ. ».