Ο Γιώργος Σωφρόνης κέρδισε τις εντυπώσεις στον πρώτο γύρο, αλλά το αποτέλεσμα για το Δήμο Σαρωνικού θα κριθεί αυτή την Κυριακή. Διεκδικώντας τη δημαρχία σε ένα δήμο της Αττικής με ιδιαίτερες απαιτήσεις και μοναδικά χαρακτηριστικά, ο οποίος περιλαμβάνει Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Κουβαρά, Καλύβια και Παλαιά Φώκαια, απαντά στα ερωτήματά μας για τα προβλήματα, αλλά και τις ευκαιρίες που αφορούν την περιοχή.

 1. Ποιες είναι οι 3 βασικές σας προτεραιότητες όταν αναλάβετε;
 2. Βασικές μου αρχές είναι ότι η διοίκηση του Δήμου αφορά διοίκηση ανθρώπων, διοίκηση που υπόκειται σε νόμους και διοίκηση η οποία δεν είναι ισόβια. Έχοντας πάντα κατά νου αυτές τις αρχές, δίνω τεράστια σημασία στη χρηστή διοίκηση και στο σεβασμό του δημοσίου χρήματος. Στόχος μου είναι ο Δήμος μας να πάει ένα βήμα παραπέρα και να κατορθώσει σε μεγάλο βαθμό να είναι οικονομικά αυτοτελής, χωρίς φυσικά να απαρνούμαι την κρατική χρηματοδότηση και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό του συνδυασμού μας αλλά και του Δήμου μας είναι αυτό που θα διασφαλίσει την απορρόφηση κάθε προσφερόμενου χρηματοδοτικού προγράμματος. Γνωρίζετε όμως ότι το μέλλον απαιτεί σύγχρονες μεθόδους, επιβάλλει συνεργασίες ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και αυτές οι ευκαιρίες δε θα αφήσω να πάνε χαμένες. Νέες θέσεις εργασίας, τόνωση της επιχειηματικότητας και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας,  για να μην γίνουν τα παιδιά μας «μετανάστες». Προχωράμε σε ολοκλήρωση και υλοποίηση βασικών έργων υποδομών, όπως το αποχετευτικό, το δίκτυο ύδρευσης, η ολοκλήρωση και επίσπευση των σχεδίων πόλεων, οι αστικές αναπλάσεις, η ενίσχυση των σχολικών και αθλητικών υποδομών, η σύνδεση όλου του Δήμου μέσω ενδοδημοτικής συγκοινωνίας και φυσικά η κοινωνική μέριμνα για κάθε πάσχων συμπολίτη μας. Η βελτίωση της καθημερινότητας και η διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής είναι βασική προτεραιότητά μας.
 3. Είστε ένας άνθρωπος τόσο με πολιτική εμπειρία όσο και με εμπειρία από την αγορά, διατηρώντας το δικό σας μαγαζί. Πώς πιστεύετε ότι θα σας φανεί χρήσιμη η διπλή σας ιδιότητα εφόσον εκλεγείτε;
 4. Η ενασχόληση μου με την αυτοδιοίκηση με χρήζει ικανό να γνωρίζω τις διαδικασίες λειτουργίας του Δήμου. Η προσωπική μου επαγγελματική ενασχόληση δε θεωρώ ότι θα πρέπει να συγχέεται. Είναι τελείως διαφορετική υπόθεση να διαχειρίζεσαι την επιχείρησή σου και άλλο θέμα ο Δήμος. Χαίρομαι παρόλα αυτά που αναφέρεστε στο επάγγελμά μου γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να κάνω σαφές ότι η πρόθεσή μου δεν είναι να ζω από τον Δήμο αλλά για τον Δήμο. Έρχομαι να προσφέρω. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν μπορεί κανείς να με κατηγορήσει ότι δεν έχω εργαστεί ή ότι δεν έχω ούτε ένα ένσημο στο ΙΚΑ. Επίσης, όντας ο ίδιος άνθρωπος της «αγοράς», όπως το θέτετε, έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και της οικονομικής δυσπραγίας που μαστίζει τη χώρα μας. Δεν είμαι θεατής αλλά κοινωνός της όλης κατάστασης. Αγωνίζομαι κι εγώ καθημερινά να εξασφαλίσω τα προς το ζην, όπως όλοι οι συμπολίτες μου.
 5. Πώς θα αντιδράσετε ως δήμαρχος αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και ουσιαστικά το κλείσιμο των παραλιών και τι ενέργειες θα κάνετε για να το αποτρέψετε;
 6. Η ιδιωτικοποίηση των παραλιών είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο όπως γνωρίζετε αφορά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Όπως ήδη έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη στις προεκλογικές μου ομιλίες αλλά και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μου με τους συμπολίτες μου, είναι πέραν κάθε διαπραγμάτευσης το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στην ελεύθερη πρόσβαση των παραλιών. Στη χώρα μας υπάρχουν νόμοι, οι οποίοι όπως και να χει πρέπει να τηρούνται. Η δύναμη του κόσμου γνωρίζετε ότι είναι η κινητήριος δύναμη για κάθε κατάσταση. Ο Δήμαρχος είναι αυτός που νομιμοποιείται να εκφράζει και να υπερασπίζεται τη θέληση των πολιτών. Τα παραδείγματα δείχνουν ότι μπροστά στη λαϊκή απαίτηση όλα μπορούν να αποτραπούν. Την επόμενη ημέρα λοιπόν εγώ θα είμαι εδώ για να υπερασπιστώ με κάθε τίμημα το δίκαιο αίτημα των συμπολιτών μου.
 7. Ακούμε παράπονα από κατοίκους της περιοχής για το αποχετευτικό σύστημα. Τι προτίθεστε να κάνετε για αυτό;
 8. Δυστυχώς το 2014 η Ελλάδα στερείται αποχετευτικού συστήματος στις περισσότερες πόλεις της. Ο Δήμος μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Στη δική μας περίπτωση υπάρχει με 22 χιλιόμετρα παραλία και πλήθος επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, το αποχετευτικό είναι από τα πρώτα θέματα τα οποία θα επιλύσουμε. Προχωράμε λοιπόν, κατόπιν ελέγχου και στεγανοποίησης του δικτύου αποχέτευσης, έναρξη των συνδέσεων των κατοικιών στα Καλύβια και τον Κουβαρά και στην ολοκλήρωση του υπολοίπου δικτύου που απαιτείται για την αποχέτευση όλου του κυρίως οικισμού Καλυβίων και του Κουβαρά. Στη συνέχεια και σε εύλογο χρονικό διάστημα προχωράμε σε μελέτες και εντάξεις ολοκλήρωσης αποχετευτικού δικτύου σε όλο τον Δήμο Σαρωνικού.
 9. Ποιες δυνατότητες του Δήμου θεωρείτε ότι είναι ανεκμετάλλευτες; Έχετε κάποιο πλάνο για την περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση της περιοχής;
 10. Είμαι πολύ υπερήφανος για τον Δήμο Σαρωνικού και πολύ τυχερός που γεννήθηκα εδώ. Πρόκειται για ένα Δήμο που συνδυάζει τα πάντα. Παραλίες, θάλασσα, το περιαστικό δάσος του Κουβαρά και το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας με τα σημαντικά ιστορικά και αρχαιολογικά μας μνημεία συνθέτουν την ταυτότητα του Δήμου Σαρωνικού. Υπάρχει στο Δήμο μας μελέτη αξιοποίησης του Δάσους του Κουβαρά για δημιουργία χώρων αναψυχής, την οποία θα εφαρμόσουμε άμεσα. Επιπλέον θα πιέσουμε για την δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου Καλυβίων. Μερικές ακόμα προτεινόμενες δράσεις μας είναι η κατασκευή Μουσείου Αλυκών στην Ανάβυσσο, η θέσπιση φεστιβάλ Σαρωνικού με συμμετοχή πολιτιστικών, χορευτικών και θεατρικών ομάδων και λοιπών φορέων του Δήμου, η δημιουργία Ιστορικού και Πολιτιστικού Κέντρου στο εγκαταλελειμμένο παλαιό Δημοτικό σχολείο, για την ανάδειξη και διάσωση της ιστορίας των προσφύγων Μικρασιατών και των γηγενών Σαρακατσάνων Βλάχων, η ενίσχυση των επαφών με τις ήδη αδελφοποιημένης πόλεις του Εξωτερικού ( των Αρχαίων Φωκααίων ) στη Μεσόγειο και σε νέες όπως η Μασσαλία στη Γαλλία και η Αλαλία στην Κορσική, αλλά και η Κατασκευή Λαογραφικου Μουσείου στα Καλύβια και ψηφιακού Μουσείου για την ανάδειξη και διάσωση της ιστορίας των Αρβανιτών.
 11. Από το βιογραφικό σας, είναι φανερό ότι έχετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία των θαλασσών της περιοχής. Τι επιπλέον μέτρα μπορείτε να δρομολογήσετε από τη θέση πλέον του Δημάρχου;
 12. Το ενδιαφέρον μου δεν περιορίζεται μόνο στην προστασία των θαλασσών. Είμαι ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας εν γένει. Έχω διατελέσει Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, μεταξύ άλλων, για αρκετά χρόνια.   Το 2009 ιδρύσαμε την Εθελοντική ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυβίων και τώρα Σαρωνικού, της οποίας είμαι υπεύθυνος έως και σήμερα. Επίσης, συμμετείχα στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NARPIMED (Natural Risk Prevention in Mediterranean Countries). Τις γνώσεις μου τις μεταλαμπαδεύω καθημερινά προς όφελος του Δήμου μας. Θεωρώ επίσης αναγκαίο και είναι κάτι που προγραμματίζουμε σε συνεργασία και με άλλους φορείς, ότι όλοι μας πρέπει σεβόμαστε το φυσικό περιβάλλον όπως το σπίτι μας. Με ενημερωτικές καμπάνιες και εθελοντικές δράσεις θα ευαισθητοποιήσουμε όλους τους συμπολίτες μας προς αυτή την κατεύθυνση.