Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, επίσης ξέραμε πως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά. Πάντως δεν είχαμε ακούσει πως ο γιατρός σου προτείνει να πιεις μία μπύρα. Και όμως σύμφωνα μ έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Heart, η μπύρα συνδέεται με μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης κάποιας καρδιακής νόσου

Οι ερευνητές, αφού κατέγραψαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και την κατάσταση της υγείας 15.000 ανθρώπων για πάνω από 25 χρόνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 7 μπύρες την εβδομάδα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν κάποιο καρδιακό επεισόδιο από ότι όσοι δεν κατανάλωναν μπύρες.

Ενώ τα ευρήματα είναι άκρως σημαντικά, δεν αποδεικνύουν ότι το αλκοόλ προστατεύει την καρδιά. Θα μπορούσε απλώς οι άνθρωποι που κατανάλωναν μπύρες να ακολουθούσαν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, λέει ο υπεύθυνος της έρευνας, Scott Solomon, M.D. και καθηγητής στο τμήμα ιατρικής του Harvard Medical School.

Αλλά υπάρχει ακόμα ένα αποδεικτικό στοιχείο που δείχνει ότι η μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά. Για την ακρίβεια, το αλκοόλ αυξάνει την HDL χοληστερόλη, λέει ο Dr. Solomon. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί επίσης να μειώσει τα προβλήματα στην ροή αίματος που οδηγούν σε απόφραξη των αρτηριών.

Οπότε αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός σου προτείνει να πιείς μία μπύρα σήμερα; Όχι ακριβώς.

Αν δεν είσαι πότης ήδη, δεν χρειάζεται να αρχίσεις να πίνεις επειδή μία μελέτη κατέληξε σ αυτό το συμπέρασμα, τονίζει ο Dr. Solomon και συμπληρώνει: «Όταν η κατανάλωση αλκοόλ ξεπερνάει το μέτρο, δηλαδή πάνω από 3 ποτά την ημέρα ή και περισσότερο, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται».

Αλλά αν ήδη πίνεις μία μπύρα την ημέρα δεν χρειάζεται να αλλάξεις το lifestyle σου, εξηγεί ο Dr. Solomon.

Οπότε όπως λένε και στο χωριό μου raise a glass to that.. ή στην υγειά μας!