Επισκέφθηκε την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας τη Χίο και τη Λέσβο, προκειμένου να εξετάσει το Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια και τις προτεινόμενες περιοχές για δημιουργία Κέντρου στην Χίο.

Ο Γ. Μουζάλας, συνοδευόμενος από την υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, πληροφορήθηκε για τις υποδομές του Κέντρου Καταγραφής στη Μόρια της Λέσβου.

Σκοπός είναι να μην επαναληφθούν οι σκηνές των τελευταίων ημερών, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, όπου οι πρόσφυγες έμεναν για πολλές ώρες απροστάτευτοι κάτω από την βροχή.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «ο εκσυγχρονισμός του Κέντρου Καταγραφής ο οποίος θα επιταχύνει τις διαδικασίες, διευκολύνει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, τους πρόσφυγες, καθώς δεν θα χρειάζεται να μένει κανείς στο νησί παραπάνω από δύο ημέρες».

Εν συνεχεία, στη Χίο, ο αναπληρωτής υπουργός εξέτασε τους προτεινόμενους από την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού χώρους για δημιουργία Κέντρου Καταγραφής και Ταυτοποίησης. Συνοδευόμενος από τον δήμαρχο της Χίου, Μανώλη Βουρνού, επισκέφθηκε το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΒΙΑΛ και τα παλιά βυρσοδεψεία στα Ταμπάκικα. Όπως τόνισε ο κ. Μουζάλας, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο Κέντρο στο νησί.

Ακόμη επισκέφθηκε τους καταυλισμούς στο Μυρσινίδι και τον Δημοτικό Κήπο, όπου οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες διαμένουν μέχρι να έρθει η σειρά τους να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

«Στόχος μας είναι μια λύση προσωρινή μέχρι να υπάρξει η μόνιμη ομαλοποίηση της κατάστασης και για τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν θα είμαστε σε θέση να δώσουμε λεπτομέρειες σε μερικές ημέρες », ανέφερε ο ίδιος ενώ ερωτώμενος για τον φράχτη στον Εύρο κατέστησε σαφές πως «είναι μια πρόταση που ακούγεται από πολλούς και την έχουμε εξετάσει με την απαραίτητη προσοχή. Αν και συμφωνώ στη σύλληψή της ως ιδέα στην εφαρμογή της εμφανίζει κάποια σοβαρά τεχνικά ζητήματα τα οποία είναι περισσότερα από αυτά που καλείται να λύσει».

Πάνω από 300.000 πρόσφυγες & μετανάστες έφτασαν στη Μυτιλήνη το 2015

Περισσότερους από 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες, αριθμός πενταπλάσιος των μονίμων κατοίκων του νησιού, δέχθηκε η Λέσβος από την αρχή της χρονιάς έως και σήμερα.

Όπως γνωστοποιήθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου έχουν καταγραφεί έως σήμερα 305.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ μόνο τον Οκτώβριο (μέχρι σήμερα) καταγράφηκαν 117.039 αφίξεις αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του Σεπτεμβρίου που καταγράφτηκαν 73.179.

Menelaos Myrillas / SOOC