Τα όσα ακούγεται για δημιουργία νέου hot spot στη Λέσβο έσπευσε να διαψεύσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μέσω σχετικής επιστολής που έστειλε στον δήμαρχο του νησιού. Θυμίζουμε, πως την Δευτέρα στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Ο Γιάννης Μουζάλας στην επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Γαληνό:

Τόσο προσωπικά όσο και το σύνολο της κυβέρνησης όπως ήδη γνωρίζεις, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και των λοιπών νησιών όπου διαμένουν πρόσφυγες

Και εν συνεχεία ξεκαθαρίζει «ο στόχος αυτός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

«Η συμφωνία αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, στηρίζεται σχεδόν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και επ’ ουδενί τίθεται υπό αμφισβήτηση» επισημαίνει ο αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην επιστολή του.

Μέτρα μετά τα επεισόδια στη Μόρια:

Ο Γιάννης Μουζάλας στην επιστολή του αναφέρεται στα μέτρα για τα επεισόδια και καταστροφική πυρκαγιά στο hot spot της Μόριας τονίζοντας:

«Έχουν ληφθεί μέτρα για την εκτόνωση της κατάστασης στη Λέσβο, που συμφωνήθηκαν σε πρόσφατη συνάντησή του με τον δήμαρχο Λέσβου. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία, λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά μέχρι τη μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας, ενίσχυση της αστυνομίας και των υγειονομικών υπηρεσιών στο νησί, έγκριση αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας για τις ζημιές που έχουν υποστεί και ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό για ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων».

photo: Nikos Libertas / SOOC