Νέες πληροφορίες βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας σχετικά με το μοιραίο βράδυ της απόπειρας του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Ερντογάν πιέστηκε να μεταβεί σε ελληνικό νησί, αλλά αρνήθηκε. Την ίδια στιγμή οι φόβοι σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Τουρκία συνεχώς αυξάνονται.

Τι συνέβη με τον Ερντογάν;

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας Πόστα που επικαλείται μαρτυρία του διευθυντή του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο Τούρκος Πρόεδρος, πιέστηκε να μεταβεί σε ελληνικό νησί. Αυτός, όμως, αντέδρασε και ζήτησε από τους ανθρώπους του να βρουν τρόπο να τον μεταφέρουν στην Κωνσταντινούπολη.

Τι θα γίνει με την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Τουρκία;

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, Süddeutsche Zeitung, η Τουρκίας [αρά τις μαζικές φυλακίσεις και εκκαθαρίσεις στον στρατό και στη δημόσια διοίκηση θα συνεχίζει να παίρνει ευρωπαϊκούς πόρους ως βοήθεια για την πορεία της προς ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα από το 2007, δηλαδή από τότε που ξεκίνησε η χορήγηση της βοήθειας, μέχρι το 2013 η Άγκυρα έχει πάρει από τα ταμεία της ΕΕ ποσό 4,8 δις ευρώ.

Να τονισθεί, πως η γερμανική συμμετοχή ανέρχεται γύρω στο 1 δις ευρώ. Ενώ για το διάστημα από το 2014 μέχρι το 2020 η ΕΕ έχει ήδη προβλέψει στον προϋπολογισμό της ένα ακόμη ποσό της τάξης των 4,45 δις ευρώ.

photo:AFP/Getty Images