Στην Άγκυρα βρίσκεται για πρώτη φορά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα προεδρεύσει στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και στο υπουργικό συμβουλίου που θα διεξαχθούν στην Άγκυρα, επέστρεψε στην πόλη την Τρίτη το βράδυ.

Να θυμίσουμε, πως την Δευτέρα σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για μια «σημαντική απόφαση» η οποία, όπως είπε «θα ανακοινωθεί μετά το συμβούλιο ασφαλείας, αλλά δεν είχε διευκρινίσει περαιτέρω».

Απαγόρευση για τις αποστολές πανεπιστημιακών στο εξωτερικό:

Την Τετάρτη το Συμβούλιο Ανωτάτης Εκπαίδευσης (YOK) τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης μέχρι νεοτέρας για όλες τις αποστολές πανεπιστημιακών στο εξωτερικό, όπως επισήμανε το πρακτορείο Anadolu.

Μάλιστα, το YOK ζήτησε να εξετασθεί η κατάσταση των πανεπιστημιακών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό και «να κληθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη».

Το Συμβούλιο επίσης ζητεί από όλες τις πρυτανικές Αρχές «να πραγματοποιήσουν εξέταση για τυχόν αντιπρυτάνεις, διευθυντές ινστιτούτων ή ανώτερων σχολών, προέδρους τμημάτων, άλλους πανεπιστημιακούς που έχουν διοικητικές θέσεις και πανεπιστημιακούς, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων, που έχουν σχέση με το τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν», να προβούν στη συνέχεια στις απαιτούμενες διαδικασίες εναντίον αυτών και να ενημερώσουν το Συμβούλιο μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Δηλώσεις Τούρκου Αξιωματούχου:

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «ο πρόεδρος έφτασε στην Άγκυρα το βράδυ της Τρίτης, όπου δέχθηκε, για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ξένο ηγέτη για μια διμερή συνάντηση, τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι».