«Ναι» οριακά ψήφισαν οι Τούρκοι, οι οποίοι με την ψήφο τους έδωσαν το «πράσινο φως» στον Πρόεδρο Erdogan να ενισχύσει τις εξουσίες του. O Erdogan στο διάγγελμά του ευχαρίστησε τους πολίτες της χώρας και εξέφρασε την ελπίδα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος να «μας βγουν σε καλό». Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, του οποίου η θέση καταργείται με βάση τη συνταγματική μεταρρύθμιση, έκανε λόγο για νέα σελίδα στην Τουρκία.

Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική Κυβέρνηση περίμενε μεγαλύτερη υποστήριξη του λαού στο «ναι» και φυσικά κανείς δεν μιλάει για θρίαμβο του Erdogan, καθώς η νίκη του ήταν οριακή. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος μπορεί να εξυπηρετούν τον σκοπό του Erdogan, ωστόσο, αποδεικνύουν πως η Τουρκία είναι διαιρεμένη: Τα παράλια, οι κουρδικές περιοχές, αλλά και οι πλούσιες πόλεις τάχθηκαν υπέρ του «όχι» και το «ναι» επικράτησε χάρη στην ενδοχώρα και τις φτωχότερες περιοχές. Σημαντικό πλήγμα για τον Erdogan είναι το γεγονός ότι «έχασε» ακόμα και την πρωτεύουσα της χώρας, την Άγκυρα.

Ο Erdogan ανακοίνωσε τη νίκη του «ΝΑΙ» και στην πρώτη του αντίδραση μετά το αποτέλεσμα χαιρέτισε τη νίκη και έκανε λόγο για ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, οι ψήφοι του «ναι» ανήλθαν σε 25 εκατομμύρια, ενώ του «όχι» ήταν λιγότερες κατά 1,3 εκατoμμύρια.

Περίπου 25 εκατ πολίτες ενέκριναν αυτή τη μεταρρύθμιση. Ευχαριστώ όμως όλους όσους ψήφισαν που έδειξε ότι η Τουρκία σέβεται τη Δημοκρατία. Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι ο τουρκικός λαός έδειξε ωριμότητα και ενέκρινε τη συνταγματική μεταρρύθμιση που πρότεινε το κοινοβούλιο

Κατά την ομιλία του προς τον τουρκικό λαό, ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε όσους ψήφισαν, ανεξαρτήτως με το τι επέλεξαν και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως μια πολύ σημαντική και ιστορική απόφαση.

Το στρεβλό σύστημα διακυβέρνησης που υπήρχε, θα αλλάξει στο εξής. Από το 2015 είχα την υποστήριξη του λαού, που ήθελε την αναθεώρηση του συντάγματος. Σήμερα αυτό ψηφίστηκε.Οι ψήφοι της νοτιοανατολικής Τουρκίας ήταν 10-15% αυξημένες. Αυτό δείχνει ένα νέο αύριο για τη χώρα

Ο Πρόεδρος Erdogan στάθηκε στην ανάγκη μετάβασης στο προεδρικό σύστημα. «Θα δείτε ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης. Οι μεταρρυθμίσεις θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές του 2019, στο νέο, προεδρικό, σύστημα διακυβέρνησης».

Ο Erdogan για ακόμα μια φορά έθιξε το ζήτημα της θανατικής ποινής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο δημοψήφισμα για την επαναφορά της.

Το ΝΑΙ υπερίσχυσε με 51,37%, έναντι του ΟΧΙ το οποίο συγκέντρωσε το 48,63% των ψήφων.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού:

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Binali Yildirim, ανακοίνωσε απ’ την πλευρά του νωρίτερα πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ναι» και χαιρέτισε την έκβαση της αναμέτρησης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για την ενότητα του λαού και τόνισε πως «αυτοί που θέλουν να χωρίσουν τη χώρα, να γνωρίζουν ότι είμαστε ένα σώμα, ένα έθνος».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον λαό και τα κόμματα τα οποία υποστήριξαν το «ναι», ενώ έκανε φυσική ειδική αναφορά στον Πρόεδρο Erdogan.

Αυτό το αποτέλεσμα ευελπιστώ να είναι για το καλό της χώρας. H εκλογική διαδικασία διεκπεραιώθηκε με μεγάλη ασφάλεια. Το δημοψήφισμα τελείωσε με ειρήνη και ηρεμία. O λαός αποφάσισε για το αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε μία νέα σελίδα

Την ίδια στιγμή, οι οπαδοί του Τούρκου Προέδρου έχουν βγει στους δρόμους, κρατώντας σημαίες της χώρας και πανηγυρίζουν για τη νίκη.

Το κλίμα, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετικό στην Κωνσταντινούπολη, όπου σε πολλές συνοικίες οι κάτοικοι βγήκαν στα παράθυρα και άρχισαν να χτυπάνε κατσαρόλες και τηγάνια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως οι Τούρκοι οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα ψήφισαν κατά συντριπτική πλειοψηφία (76,75%) ΟΧΙ.

Διαβάστε ακόμα:

Οι 18 συνταγματικές αλλαγές που θα κάνουν τον Erdogan «Σουλτάνο»

Photo: REUTERS/Yagiz Karahan