Την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας και την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Ε. Τσακλώτος μίλησε συγκεκριμένα ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ανοίγοντας τα «χαρτιά» της Κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση, ενώ μόλις σήμερα, Τρίτη, ξεκίνησε ο νέος γύρος διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως θα πρέπει αρχικά να γίνει ξεκάθαρο εάν η ελληνική Κυβέρνηση ευθύνεται για τις καθυστερήσεις. «Υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία σ’ αυτά τα οποία λένε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και οι Ευρωπαίοι».

Ο Έλληνας Υπουργός υποστήριξε πως όσα λένε οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι απ’ την τελευταία έκθεση του οίκου Fitch συμπεραίνεται πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως βασικός λόγος για την καθυστέρηση είναι οι διαφορές μέσα στους δανειστές. «Οι Financial Times λένε ότι η καθυστέρηση είναι η διαφορά του Ταμείου με τους Ευρωπαίους».

Ο κ. Τσακαλωτος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι όχι μόνον επιλέγει να είναι με το μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και με τους «βόρειους του ΕΛΚ. Ακόμα και αν μιλήσεις με αδελφά κόμματα της ΝΔ στην Ισπανία για παράδειγμα δεν υποστηρίζουν τα ίδια πράγματα,
δεν θα σχολιάσω όσα λένε τα κόμματα του κέντρου, όπως το ΠΑΣΟΚ».

Τώρα, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, λέτε ότι «τα κακά μέτρα είναι σίγουρα ενώ τα καλά μέτρα δεν είναι σίγουρα». Ο ΥΠΟΙΚ διερωτήθηκε παράλληλα από πού προκύπτει αυτό.

Από πού προκύπτει ότι είναι χειρότερη η συζήτηση μετά από αυτή την καθυστέρηση ή ότι φταίμε εμείς για την καθυστέρηση; Δεν έχετε ακούσει για τη συστημική διαφωνία Γερμανίας και ΔΝΤ;

Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι οι Θεσμοί θα παραμείνουν για διαβουλεύσεις στην Αθήνα περί τη μια εβδομάδα- 10 μέρες, αναλόγως με την έκβαση των συζητήσεων.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το πακέτο μέτρων μέχρι τώρα είναι υφεσιακό, «δεν το έχω αρνηθεί ποτέ», είπε και πρόσθεσε: «Όλα θα συμφωνηθούν σε ένα πακέτο», τονίζοντας πως κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τελική συμφωνία για όλα τα κομμάτια.

Στόχος στο Eurogroup του Μαρτίου να έχει κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα, αντιμέτρα

Κατά την δευτερολογία του, ο Ε. Τσακαλώτος εκτίμησε πως υπάρχουν περιθώρια για μέτρα ανακούφισης, προσθέτοντας πως μόνον το 12% των Ελλήνων δεν πληρώνει φόρους και όχι το 45% που υποστηρίζει το ΔΝΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε την διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι εάν το ΔΝΤ συμμετέχει στην προκαταρκτική συμφωνία, η ένταξη της Ελλάδας στο QE θα είναι εύκολη.

Η ένταξη της Ελλάδας στο QE είναι εφικτή εάν υπάρξει συμφωνία στις 20 Μαρτίου 2017

Ο Υπουργός, πάντως, σημείωσε ότι «αν είμαστε εκτός στόχων θα πρέπει να πάρουμε μέτρα», συμπληρώνοντας πως αυτό ισχύει και για χώρες «που δεν είναι καν στο μνημόνιο, όπως η Γαλλία».

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τόνισε πως η Κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί την κατάσταση, ούτε και λέει ότι τελείωσε η λιτότητα, ενώ υπογράμμισε πως δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για τα αντίμετρα που μπορεί να προτείνει.

Να σας πω για παράδειγμα, χωρίς να δεσμευτώ, ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί για τους συνταξιούχους μείωση του ποσοστού που πληρώνουν για τα φάρμακα