Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο οι ξεκίνησαν στις 5 Αυγούστου και ολοκληρώθηκα στις 21 του μήνα. Το φετινό σλόγκαν ήταν «Viva sua paixã», που σημαίνει «Ζήσε το πάθος σου».
Η ελληνική αποστολή ταξίδεψε στο Ρίο της Βραζιλίας με 92 αθλητές – είναι η πρώτη φορά μετά το 1992 που η Ελλάδα πηγαίνει στους αγώνες με λιγότερους από 100 αθλητές-, με την Σοφία Μπεκατώρου να είναι η Ελληνίδα σημαιοφόρος.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε αριθμούς
- Συμμετοχή 10.500 αθλητών
- 206 διαφορετικές Ολυμπιακές Επιτροπές
- Συνολικά οι αθλητές θα λάβουν 306 σετ μεταλλίων
- Οι Ολυμπιακοί περιλαμβάνουν 42 αθλήματα (το ράγκμπι σέβενς και το γκολφ επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια στους αγώνες)
- Μετέφεραν την ολυμπιακή φλόγα 12.000 λαμπαδηδρόμοι
- 20.000 δημοσιογράφοι θα μεταβούν στο Ρίο για να καλύψουν τους αγώνες
- Δημιουργήθηκαν 16.000 νέες θέσεις εργασίας
- Οι εθελοντές θα είναι 50.000
- Συνολικά θα εργαστούν στους αγώνες 90.000 άτομα
- 85.000 άτομα από δυνάμεις της ασφαλείας θα είναι υπεύθυνα για την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών
- Οι αγώνες θα γίνουν σε 33 χώρους στο Ρίο και 5 ακόμα σ’ άλλες πόλεις (Σάο Πάολο, Μπέλο Οριζόντε, Σαλβαδόρ, Μπραζίλια, Μανάους).
https://www.youtube.com/watch?v=JzshnLAniyw
Η τελετή έναρξης
Τα ξημερώματα του Σαββάτου 5 Αυγούστου ξεκίνησε η γιορτή του αθλητισμού, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης στο στάδιο Μαρακανά στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Εκατομμύρια θεατές καθηλώθηκαν στις οθόνες τους παρακολουθώντας την έναρξη του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος.
Η έναρξη είχε ως κεντρικό μήνυμά της την κλιματική αλλαγή, ενώ το πλήθος που βρέθηκε στο Μαρακανά εντυπωσιάστηκε απ΄την είσοδο της καλλονής Ζιζέλ.
Όλες οι ομάδες κέρδισαν τις εντυπώσεις, ωστόσο, το μεγαλύτερο χειροκρότημα εισέπραξε η ομάδα των προσφύγων.
Τελευταίος λαμπαδηδρόμος δεν ήταν φυσικά όπως γνωρίζαμε ήδη ο Πελέ αλλά ο Βαλντερέι Λίμα.
Την τελετή έναρξης παρακολούθησαν περί τα 80 εκατ. θεατές που βρίσκονταν στο Μαρακανά και 3 δις άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο απ’ τις οθόνες τους.
Η τελετή άρχισε με τον εθνικό ύμνο της Βραζιλίας και στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση της δημιουργίας της ζωής.
Έπειτα ο Αμαζόνιος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, με τους ανθρώπους των δασών να εμφανίζονται σταδιακά.
Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και ορισμένοι βραζιλιάνικοι χοροί από έμπειρους χορευτές που ενθουσίασαν το κοινό.
Οι αθλητές κατά την είσοδό τους «έσπειραν» σπόρους μέσα σε ειδικούς σωλήνες, οι οποίοι στο τέλος «φύτρωσαν» και σχηματίστηκαν οι ολυμπιακοί κύκλοι. Η ελληνική αποστολή εισήλθε στο Μαρακανά με την Σοφία Μπεκατώρου να είναι σημαιοφόρος.
Η τελετή λήξης
Ακόμα πιο λαμπερή και από την τελετή έναρξης ήταν η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Η φλόγα των 31ων αγώνων έσβησε στο Μαρακανά και οι αναμνήσεις, όπως και συγκινητικές στιγμές που άφησε πίσω της είναι πολλές.
Η τελετή Λήξης αν και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν αρκετά άρχισε στην ώρα της με την προβολή ενός video που περιείχε τα πιο με εντυπωσιακά αθλητικά στιγμιότυπα της διοργάνωσης.
Η λήξη των αγώνων να σημειωθεί, πως έφερε την υπογραφή της πιο επιτυχημένης σχεδιάστριας καρναβαλιού του Ρίο της Ρόσα Μαγκαλιάες, αλλά παράλληλα και την μουσική επιμέλεια του Νορβηγού DJ Kygo.
Η μασκότ
Το όνομα της φετινής μασκότ είναι «Vinicius». Το όνομα προέρχεται απ’ τον ποιητή και μουσικό της Βραζιλίας «Vinicius de Moares».
Τα χρώματα της μασκότ είναι κίτρινο και μπλε και πρόκειται για ένα πλάσμα το οποίο φαίνεται πως αντιπροσωπεύει την άγρια ζωή της χώρας.
Τα μετάλλια που δόθηκαν
Τα εντυπωσιακά μετάλλια που δόθηκαν φέτος έχουν απ’ την μια πλευρά το λογότυπο των Αγώνων κι απ΄την άλλη τη Θεά Νίκη, το Παναθηναϊκό Στάδιο αλλά και την Ακρόπολη.
Με αυτό τον τρόπο η Βραζιλία αποφάσισε να τιμήσει την Ελλάδα, την χώρα απ’ όπου προέρχονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Για πρώτη φορά ομάδα προσφύγων στους αγώνες
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρχε ομάδα που ήταν από κάποια χώρα, αλλά θα εκπροσωπούσε τους πρόσφυγες με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Η αποστολή των προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελούνταν από συνολικά 10 αθλητές, 5 εκ των οποίων είναι απ’ το Νότιο Σουδάν, δύο απ’ τη Συρία, ένας απ’ την Αιθιοπία και ένας απ’ το Κονγκό.
Τα αγωνίσματα στα οποία έλαβαν μέρος είναι αγώνες δρόμου, κολύμβηση, Μαραθώνιος και τζούντο.
Το κόστος
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες κόστισαν στη Βραζιλία περί τα 10 δις ευρώ. Αυτά τα χρήματα μοιράστηκαν ως εξής:
- 1,8 δις για αθλητικές εγκαταστάσεις
- 6,9 δις για λοιπές δομές
- 2 δις ήταν τα λειτουργικά έξοδα
Η ανακαίνιση του ιστορικού σταδίου Μαρακανά
Η τελετή έναρξης και λήξης έγιναν στο στάδιο Μαρακανά στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, ένα γήπεδο που είναι χτισμένο από τη δεκαετία του 1940.
Το Μαρακανά έχει ανακαινιστεί 3 φορές: το 2000, το 2006 και το 2013.
Το στάδιο έχει πλέον χωρητικότητα 78.838 θεατών, ωστόσο, το 1950 έφθασε στο peak της χωρητικότητάς του φθάνοντας τους 199.854 θεατές.
Τα πολλαπλά προβλήματα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων
Ένα απ’ τα βασικά προβλήματα που έχουν στιγματίσει τους φετινούς αγώνες στο Ρίο είναι η δραματική εξάπλωση του ιού Ζίκα. Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις απ΄τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι διοργανωτές αποφάσισαν πως οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά και δεσμεύτηκαν ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι ορισμένοι αθλητές απέσυραν τη συμμετοχή τους υπό το φόβο του ιού Ζίκα.
Το ζήτημα των εγκαταστάσεων ήταν ένα ακόμα πρόβλημα μιας και ακόμα και λίγες μέρες πριν την έναρξη ορισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις κι άλλες υποδομές δεν ήταν έτοιμες. Μάλιστα Έλληνες αθλητές με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το iPop.gr υπογράμμισαν πως δεν έγιναν καν κάποιες προπονήσεις όπως θα έπρεπε στο Ρίο πριν τους αγώνες καθώς δεν ήταν ακόμα έτοιμες οι εγκαταστάσεις!
Ακόμα όμως και οι υποδομές που ήταν έτοιμες σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ασφαλείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο όροφος που φιλοξενεί την ελληνική αποστολή στο Ολυμπιακό Χωριό πλημμύρισε λίγες μέρες πριν την έναρξη, ενώ μια εξέδρα ιστιοπλοΐας κατέρρευσε. Η εξέδρα σύμφωνα με το Reuters κατέρρευσε εξαιτίας κάποιων μεγάλων κυμάτων.
Ένα ακόμα ζήτημα που δεν είναι αμελητέο είναι εκείνο της μόλυνσης. Οι ειδικοί προειδοποίησαν τους αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα, όπως το windsurfing και την ιστιοπλοΐα να κρατoύν το στόμα τους κλειστό, ώστε να μην πιουν νερό, καθώς είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος μόλυνσης. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει, τέλος, ότι στα νερά των εγκαταστάσεων πέρα από σκουπίδια βρέθηκε ένα πτώμα και ανθρώπινα μέλη.
Διαβάστε εδώ τη μελέτη του AP για τη μόλυνση στο Ρίο
Τα φαινόμενα Μπολτ και Φελπς
Οι δυο κορυφαίοι αθλητές που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον όλων με τις διακρίσεις τους είναι αναμφισβήτητα ο Αμερικανός Πρωταθλητής της κολύμβησης, Μάικλ Φελπς, και ο Τζαμαϊκανός γρηγορότερος άνθρωπος στον κόσμο, Γιουσέιν Μπολτ.
Μετά τα μετάλλια που κατέκτησε στο Ρίο, ο Φελπς έχει πλέον 28 συνολικά Ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα 23 είναι χρυσά!
Σημειώνεται πως ο Μπολτ είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο αγώνισμα με χρόνο 09.58, κάτι το οποίο κατάφερε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2009.
Οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα κατέκτησε η Άννα Κορακάκη, η οποία ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στη σκοποβολή (αεροβόλο πιστολιού 10μ.).
Ο Λευτέρης Πετρούνιας μας έκανε όλους περήφανους καθώς εκτέλεσε με απίστευτο τρόπο το πρόγραμμα του, και το ολοκλήρωσε με μία υπέροχη έξοδο (όπου έκανε δυόμισι περιστροφές) αναγκάζοντας τους κριτές να τον βαθμολογήσουν με 16.000 βαθμούς (6.800 στο βαθμό δυσκολίας και 9.200 στην εκτέλεση).
O Σπ. Γιαννιώτης χάρισε στην χώρα μας το ασημένιο μετάλλιο στα 10 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας.
Πανελλήνιο ρεκόρ κατάφερε ο Κριστιάν Γκολομέεβ στα 100 μέτρα ελεύθερο με χρόνο 48.68, χωρίς όμως να καταφέρνει να περάσει στους ημιτελικούς του αγωνίσματος.
Κατερίνα Νικολαΐδου και Σοφία Ασουμανάκη εξασφάλισαν μαι θέση στον τελικό διπλού σκιφ Γυναικών. Ωστόσο, για μια θέση έχασαν το μετάλλιο καθώς τερμάτισαν τέταρτες.
Η τετράκωπος ελαφρών βαρών κατάφερε μια σπουδαία πρόκριση στον τελικό. Οι Παναγιώτης Μαγδάνης, Σπύρος Γιάνναρος, Στέφανος Ντούσκος και Γιάννης Πέτρου τερμάτισαν στην 3η θέση. Στον τελικό έφθασαν μέχρι την έκτη θέση, κάτι το οποίο θεωρείται επιτυχία μιας και έμαθαν στις 26 Ιουλίου ότι θα πάνε στους Ολυμπιακούς.
Ο Βύρωνας Κοκκαλάνης παρά τις καλές του εμφανίσεις δεν κατάφερε να πάρει μετάλλιο και έφθασε στην 5η θέση στη γενική κατάταξη, ενώ στην κούρσα των μεταλλίων τερμάτισε στην 8η θέση.
Ο Ανδρέας Βαζαίος κατάφερε την πρώτη πρόκριση στα ημιτελικά για την ελληνική κολύμβηση, περνώντας στους 16 καλύτερους του κόσμου στο μικτό ατομικό. Ωστόσο, δεν κατάφερε να κερδίσει μια θέση στον τελικό, όντας όμως ο 11ος καλύτερος στον κόσμο στα 200 μέτρα μικτό ατομικό.
Η Βούλα Παπαχρήστου πέρασε με άνεση στον τελικό του τριπλούν, όμως τα χαμηλά άλματά της την άφησαν εκτός της τριάδας και τερμάτισε μόλις στην 8η θέση.
Τα μετάλλια που έχουν κερδίσει οι Έλληνες αθλητές απ’ το 1896 έως και σήμερα
Infographic: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σε ολόκληρη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα έχει κατακτήσει 115 μετάλλια. Απ’ αυτά τα 30 είναι χρυσά, τα 44 αργυρά και τα 41 χάλκινα.
Οι αθλητές που απαρτίζουν την ελληνική αποστολή:
Στίβος (27)
- Λυκούργος Τσάκωνας – 200μ.
- Κώστας Δουβαλίδης – 110μ. εμπόδια
- Μίλτος Τεντόγλου – μήκος
- Αντώνης Μάστορας – ύψος
- Κώστας Μπανιώτης – ύψος
- Κώστας Φιλιππίδης – επί κοντώ
- Nίκος Σκαρβέλης – σφαιροβολία
- Mιχάλης Αναστασάκης – σφυροβολία
- Χριστόφορος Μερούσης – Μαραθώνιος
- Mιχάλης Καλομοίρης – Μαραθώνιος
- Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ – 20χλμ. βάδην & 50χλμ. βάδην
- Μαρία Μπελιμπασάκη – 200μ.
- Ειρήνη Βασιλείου – 400μ.
- Ελισάβετ Πεσιρίδου – 100μ. εμπόδια
- Αλεξία Πάππας – 5.000μ. & 10.000μ.
- Λίλη Αλεξούλη – μήκος
- Βούλα Παπαχρήστου – τριπλούν
- Νικόλ Κυριακοπούλου – επί κοντώ
- Κατερίνα Στεφανίδη – επί κοντώ
- Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου – δισκοβολία
- Σοφία Ρήγα – Μαραθώνιος
- Ράνια Ρεμπούλη – Μαραθώνιος
- Παναγιώτα Βλαχάκη – Μαραθώνιος
- Δέσποινα Ζαπουνίδου – 20χλμ. βάδην
- Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – 20χλμ. βάδην
- Παναγιώτα Τσινοπούλου – 20χλμ. βάδην
- Σοφία Υφαντίδου – έπταθλο
Κολύμβηση (15)
- Οδυσσέας Μελαδίνης – 50μ. ελεύθερο
- Κριστιάν Γκολομέεβ – 50μ. ελεύθερο & 100μ. ελεύθερο
- Δημήτρης Δημητρίου – 400μ. ελεύθερο
- Στέφανος Δημητριάδης – 200μ. πεταλούδα
- Παναγιώτης Σαμιλίδης – 100μ. πρόσθιο & 200μ. πρόσθιο
- Δημήτρης Κουλούρης – 200μ. πρόσθιο
- Απόστολος Χρήστου – 100μ. ύπτιο & 200μ. ύπτιο
- Ανδρέας Βαζαίος – 200μ. μικτή ατομική
- Χρήστος Κατραντζής – 4Χ100μ. ελεύθερο
- Νόρα Δράκου – 50μ. ελεύθερο
- Θεοδώρα Γιαρένη – 50μ. ελεύθερο
- Άννα Ντουντουνάκη – 100μ. πεταλούδα
- Κρίστελ Βουρνά – 100μ. πεταλούδα
- Σπύρος Γιανιώτης – 10χλμ. μαραθώνια κολύμβηση
- Κέλυ Αραούζου – 10χλμ. μαραθώνια κολύμβηση
Συγχρονισμένη Κολύμβηση (2)
- Ευαγγελία Πλατανιώτη – Ντουέτο
- Εβελίνα Παπάζογλου – Ντουέτο
Υδατοσφαίριση (13)
- Κώστας Φλέγκας
- Στέφανος Γαλανόπουλος
- Μανώλης Μυλωνάκης
- Γιώργος Δερβίσης
- Κώστας Γεννηδουνιάς
- Γιάννης Φουντούλης
- Κυριάκος Ποντικέας
- Χρήστος Αφρουδάκης
- Βαγγέλης Δελακάς
- Κώστας Μουρίκης
- Χριστόδουλος Κολόμβος
- Αλέξανδρος Γούνας
- Άγγελος Βλαχόπουλος
Ενόργανη Γυμναστική (3)
- Bλάσης Μάρας – σύνθετο ατομικό
- Λευτέρης Πετρούνιας – κρίκοι
- Βάσω Μιλλούση – σύνθετο ατομικό
Ρυθμική Γυμναστική (6)
- Βαρβάρα Φίλιου – σύνθετο ατομικό
- Σταυρούλα Σαμαρά – ανσάμπλ
- Ελένη Δόικα – ανσάμπλ
- Μιχαέλα Μεταλλίδου – ανσάμπλ
- Ιωάννα Αναγνωστοπούλου – ανσάμπλ
- Ζωή Κοντογιάννη – ανσάμπλ
Ιστιοπλοΐα (7)
- Βύρωνας Κοκκαλάνης – RS:Χ
- Τζέλη Σκαρλάτου – RS:Χ
- Γιάννης Μιτάκης – Finn
- Παύλος Καγιαλής – 470
- Παναγιώτης Μάντης – 470
- Σοφία Μπεκατώρου – Νacra 17
- Μιχάλης Πατενιώτης – Νacra 17
Κωπηλασία (6)
- Γιάννης Χρήστου – τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου
- Γιώργος Τζιάλας – τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου
- Διονύσης Αγγελόπουλος – τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου
- Γιάννης Τσίλης – τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου
- Κατερίνα Νικολαΐδου – διπλό σκιφ
- Σοφία Ασουμανάκη – διπλό σκιφ
Ποδηλασία (3)
- Γιάννης Ταμουρίδης – αγώνας δρόμου
- Xρήστος Βολικάκης – κέιριν
- Δημήτρης Αντωνιάδης – ορεινή ποδηλασία
Ξιφασκία (2)
- Βάσω Βουγιούκα – σπάθη
- Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου – ξίφος ασκήσεως
Σκοποβολή (2)
- Ευθύμης Μίττας – σκητ
- Άννα Κορακάκη – αεροβόλο πιστόλι 10μ. & σπορ πιστόλι 25μ.
Τοξοβολία (1)
- Ευαγγελία Ψάρρα – Ολυμπιακό τόξο ατομικό
Άρση Βαρών (1)
- Θοδωρής Ιακωβίδης – 85κ.
Πάλη (1)
- Μαρία Πρεβολαράκη – 53κ. ελευθέρας
Tζούντο (2)
- Ρομάν Μουστόπουλος – 81κ.
- Ηλίας Ηλιάδης – 90κ.
Επιτραπέζια Αντισφαίριση (1)
- Παναγιώτης Γκιώνης – μονό
Τα μηνύματα των Ελλήνων αθλητών πριν τους Ολυμπιακούς
Λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών, το iPop.gr επικοινώνησε με ορισμένους απ’ τους Έλληνες πρωταγωνιστές των αγώνων, οι οποίοι μίλησαν για τους στόχους και τις προσδοκίες τους για τους αγώνες.
Βασιλική Μιλλούση (Ενόργανη)
Το να βρίσκεσαι στους Ολυμπιακούς αγώνες είναι από μόνο του σπουδαίο, το να το κάνεις μάλιστα και για τρίτη φορά μόνο περήφανη και δικαιωμένη με κάνει να νιώθω για όλη αυτή την προσπάθεια που έχω καταβάλει τόσα χρόνια. Είναι το όνειρο του κάθε αθλητή και η μεγαλύτερη προσδοκία για διάκριση, είναι μεγάλη μου τιμή που θα αγωνιστώ για την χώρα μου άλλη μια φορά και εύχομαι να καταφέρω να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, να φύγω από δω με τον τίτλο του Ολυμπιονίκη! Εύχομαι σε όλα τα παιδιά που αγωνίζονται να καταφέρουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν και πάνω απ όλα να ζήσουν την κάθε στιγμή με όλο τους το είναι!!
Σταυρούλα Σαμαρά (Αρχηγός της ομάδας Ensemble):
«Είναι η δεύτερη φορά που θα συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη αλλά και ταυτόχρονα νιώθω μεγάλη ευθύνη που θα εκπροσωπήσω την Ελλάδα στον μεγαλύτερο αγώνα που υπάρχει. Ως ομάδα έχουμε δουλέψει αρκετά για να φτάσουμε ως τους Ολυμπιακούς. Ήταν στόχος όλης της ομάδας να πάρουμε την πρόκριση κατακτώντας μάλιστα την 3η θέση στο προολυμπιακό τουρνουά που είχε γίνει τον Απρίλιο στο Ρίο και την 8η στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Όλες νιώθουμε μια ικανοποίηση και ένα ενθουσιασμό γιατί θα αγωνιστούμε με τις καλύτερες ομάδες ensemble του κόσμου. Έχει βάλει η κάθε μια τον στόχο της, όλες έχουμε διαφορετικά δυνατά σημεία τόσο σε τεχνικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο και πιστεύω ότι όταν συνδυαστούν όλα αυτά και από τις 5 αθλήτριες ταυτόχρονα την ώρα του αγώνα θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Στους Ολυμπιακούς όλα είναι πιθανά για μια καλή θέση το μόνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και η κάθε μια από εμάς τις 5 να είναι συγκεντρωμένη την ώρα του αγώνα».
Τα κορίτσια που στελεχώνουν την Ομάδα του ensemble είναι : Σταυρούλα Σαμαρά , Ελένη Δόικα , Ζωή Κοντογιάννη , Ιωάννα Αναγνωστοπούλου και Μιχαέλα Μεταλλίδου.
Χρήστος Βολικάκης (Ποδηλασία πίστας):
Έχουμε προετοιμαστεί αρκετά καλά, αναχωρήσαμε την Τετάρτη για Ρίο, δεν γνωρίζουμε το ποδηλατοδρόμιο επειδή δεν έγινε test event για τον λόγο ότι δεν ήταν έτοιμο.. Με τους αντιπάλους που θα αγωνιστούμε στο Ρίο έχουμε αγωνιστεί πολλές φορές στο παρελθόν, δεν είναι κάποιος από αυτούς τον οποίο να μην έχω κερδίσει κατά καιρούς σε αγώνες.. Θα παλέψουμε για το καλύτερο και θα προσπαθήσουμε να αποβάλλουμε το άγχος, και είμαστε αισιόδοξοι πως θα έρθει κάτι καλό!!!
Στέφανος Δημητριάδης (Κολύμβηση 200 μ. πεταλούδα):
«Καταρχάς είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, δεύτερη Ολυμπιάδα…Το επίπεδο θα είναι όπως πάντα πολύ υψηλό και είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ σ’ αυτό. Στόχος είναι αρχικά να βελτιώσω το πανελλήνιο ρεκόρ μου, να μπω στη 16άδα κι από εκεί και πέρα να κυνηγήσω τον τελικό».
Κώστας Δουβαλίδης (110 μέτρα μετ΄εμποδίων)
Τα συναισθήματά μου πριν τους αγώνες είναι σίγουρα συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας για έναν αγώνα τον οποίο περίμενα εδώ και αρκετό καιρό και ανυπομονούσα να έρθει το διάστημα που θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί. Οι προσδοκίες μου για φέτος, όπως και στην προηγούμενη Ολυμπιάδα, σίγουρα είναι να φθάσω όσο πιο κοντά γίνεται στον τελικό. Θεωρώ ότι φέτος θα είναι δύσκολο αλλά προετοιμάστηκα πολύ σκληρά για να μπορέσω να επιτύχω τον στόχο μου. Η πρόκληση για φέτος είναι να βρεθώ δίπλα στους αντιπάλους μου και να μπορέσω να ανταπεξέλθω. Στόχος μου είναι να φθάσω στον τελικό, δηλαδή στους 8 καλύτερους του κόσμου, και να γυρίσω πίσω με χαρές!
Κωνσταντίνος Μπανιώτης (Άλμα εις ύψος)
Τα συναισθήματα μου πριν την έναρξη των Αγώνων είναι σίγουρα ενθουσιασμός και μια είδους ανυπομονησία επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η κορωνίδα των διοργανώσεων για τον κλασικό αθλητισμό αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και μια ιδιαίτερη τιμή για κάθε Έλληνα αθλητή διότι σχετίζονται με μια ιδέα που γεννήθηκε και εγκαθιδρύθηκε στην Ελλάδα. Οι προσδοκίες μου για φέτος είναι οι ίδιες που με παρακινούν όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τον πρωταθλητισμό: να βελτιώνομαι, να εξελίσσομαι και να κυνηγάω την υπέρβαση. Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι ότι ένας τελικός στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ο μόνος τελικός που μου λείπει από την αθλητική μου καριέρα. Και σίγουρα αποτελεί μεγάλη πρόκληση να μπορέσω να πετύχω αυτή την πρόκριση στον τελικό. Στις 21 Αυγούστου θα ήθελα να αισθάνομαι ότι έδωσα την ψυχή μου σε αυτόν τον αγώνα και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα περισσότερο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αυτή η αίσθηση είναι η επιτυχία κάθε αθλητή
Πώς θα παρακολουθήσεις τους αγώνες;
Η ΕΡΤ και το συνδρομητικό ΟΤΕ TV θα μεταδίδουν καθημερινά τους αγώνες. Η ΕΡΤ θα μεταδώσει συνολικά πάνω από 920 ώρες Ολυμπιακών Αγώνων. Η ΕΡΤ1 θα δείχνει τα βασικά αθλήματα, όπως επίσης και την τελετή έναρξης και λήξης, η ΕΡΤ 2 θα γίνει αποκλειστικά Ολυμπιακό κανάλι για τις ημέρες των αγώνων ενώ και η ΕΡΤ 3 θα δείξει ορισμένους αγώνες.
Εδώ μπορείς να δεις αναλυτικά το πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Ίσως οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι οι πιο αμφιλεγόμενοι δεδομένων των προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί και τις έντονες ανησυχίες κατά πόσον θα διεξαχθούν ομαλά, ωστόσο, δεν παύουν να είναι η γιορτή του αθλητισμού και ο καθένας – από αθλητές μέχρι θεατές- έχει το δικαίωμα να τους απολαύσει!
Το iPop.gr στέλνει όλη του την θετική ενέργεια και εύχεται καλή επιτυχία σ’ ολόκληρη την ελληνική αποστολή!
Μείνετε συντονισμένοι καθώς όλες τις ημέρες των αγώνων το iPop.gr θα καλύπτει πλήρως το μεγάλο πάρτι του αθλητισμού.