Οι ενήλικες που έχουν είτε κατάθλιψη είτε διαβήτη τύπου 2, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια και ο κίνδυνος μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος για τους ανθρώπους που έχουν και τα δύο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Πώς όμως ο διαβήτης και η κατάθλιψη μπορούν να συνδεθούν με τον κίνδυνο άνοιας;

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο της άνοιας σε περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια άτομα στη Δανία, ηλικίας 50 ετών και άνω, μια ομάδα που περιλάμβανε άτομα που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, κατάθλιψη ή και τα δύο. Περίπου το 2% των ανθρώπων στη μελέτη ανέπτυξαν άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης που διήρκεσε έξι χρόνια.

Ανάμεσα σε εκείνους που ανέπτυξαν άνοια, περισσότερο από το 26% είχε κατάθλιψη και σχεδόν το 11% είχε διαβήτη τύπου 2. Το 7% είχε και κατάθλιψη και διαβήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν διαβήτη ή κατάθλιψη. Για τους ανθρώπους που είχαν κατάθλιψη, ο κίνδυνος της άνοιας αυξήθηκε κατά 80%.

Αυτό που έξέπληξε τους ερευνητές ήταν ότι τα άτομα με κατάθλιψη είχαν 4 φορές μεγαλύτερη κίνδυνο για άνοια σε σχέση με εκείνους που είχαν διαβήτη.

Η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της άνοιας μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη φλεγμονή στον εγκέφαλο που τείνει να συνοδεύει την κατάθλιψη, καθώς αυτή η φλεγμονή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άνοια.