Ο Χρυσόγονος αδειάζει την Κυβέρνηση για τις άδειες – Στα δικαστήρια θα κριθεί η υπόθεση

LIKE US ON FACEBOOK

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος αδειάζει την Κυβέρνηση για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια.

«Υπάρχει μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα, στα οποία την απάντηση δεν μπορούν παρά να δώσουν τα αρμόδια δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος και τονίζει πως υπάρχει συνταγματικό ζήτημα ελευθερίας του λόγου, το οποίο καταπατάτε με την συγκεκριμενοποίηση του αριθμού αδειών που προτίθεται να δώσει η Κυβέρνηση:

Το Σύνταγμα προβλέπει κατ’ αρχάς την ελευθερία της έκφρασης και ειδικότερα στο άρθρο 15 προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει πολυφωνική και αντικειμενική ενημέρωση. Άρα, ένα πρώτο ζητούμενο είναι κατά πόσον αυτό διασφαλίζεται με τον ένα ή τον άλλο αριθμό αδειών

Ο κ. Χρυσόγονος, συνέχισε να “αδειάζει” την Κυβέρνηση και να διαψεύδει τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα για το πόσες άδειες έχουν δoθεί στις υπόλοιπες  Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως στο Βέλγιο, το οποίο είναι στα ίδια πληθυσμιακά επίπεδα με την Ελλάδα, λειτουργούν δεκάδες σταθμοί:

Στο Βέλγιο, από το οποίο έχω εμπειρία και έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, γνωρίζω ότι εκπέμπουν κάποιες δεκάδες κανάλια. Σε άλλες χώρες είναι λιγότερα

Έθεσε, μάλιστα και το ζήτημα του κρατικού μονοπωλιακού καθεστώτος το οποίο δεν είναι επιτρεπτό από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου:

Υπάρχει επίσης και θέμα ως προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κρίνει ότι καθεστώς κρατικού μονοπωλίου δεν είναι επιτρεπτό, βάσει του Άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

«Άρα, είναι ζητούμενο το πόσο μπορεί κάθε κράτος-μέλος να περιορίσει κάθε φορά τον πλουραλισμό, έτσι ώστε να μην προσκρούει στο άρθρο 10 που σας ανέφερα, που είναι αντίστοιχο του άρθρου 14 του ελληνικού Συντάγματος. Υπάρχουν λοιπόν μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα και δεν μπορώ να προδιαγράψω ποιο θα είναι το δικαστικό αποτέλεσμα. Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω πρακτικά είναι ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, αν αμφισβητηθεί το κύρος μίας αποφάσεως για τη διακοπή της λειτουργίας ενός υφισταμένου τηλεοπτικού σταθμού, το ΣτΕ να αναστείλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης» συμπλήρωσε ο ίδιος, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης σχετικά με την απόφαση που θα πάρει το ΣτΕ επί του θέματος.

Ο κ. Χρυσόγονος υπογράμμισε, μάλιστα, ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που το ΣτΕ θα αναιρέσει Κυβερνητική απόφαση:  

Το έχει κάνει ήδη το 1993, με μία παρόμοια υπόθεση, εξ αφορμής του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι τότε, που επιχείρησε να τον κλείσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιβεβαίωσε ουσιαστικά αυτή τη νομολογία των επιτροπών αναστολών και πρόσφατα με την ΕΡΤ, όπου αποφάνθηκε ότι δεν είναι αποδεκτό το «μαύρο». Άρα, θεωρώ ότι θα έχουμε πολλή τροφή να συζητούμε τους επόμενους μήνες

Κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη, εξήγησε το ότι οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένη: «Το άρθρο 15 προβλέπει τον έλεγχο του κράτους επί των τηλεοπτικών σταθμών. Προβλέπει επίσης ότι ο έλεγχος αυτός ασκείται από το ΕΣΡ. Αλλά εκεί τίθεται ένα θέμα οριοθέτησης μεταξύ της διοικητικής αρμοδιότητας του ΕΣΡ και της αρμοδιότητας του νομοθέτη, δηλαδή της Βουλής, να θεσπίσει ενδεχομένως ένα συγκεκριμένο αριθμό αδειών, με την προϋπόθεση να μην περιορίζεται η πολυφωνία».

Photo:Menelaos Myrillas / SOOC
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved