“Ο Ε. Τσακαλώτος είναι επαγγελματίας και πιο συνεργάσιμος από τον προκάτοχό του”, ήταν τα λόγια του κ. Ντομπρόβσκις όταν ερωτήθηκε αν άλλαξε κάτι στις διαπραγματεύσεις με το νέο υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκειά της συνέντευξης που παραχώρησε στην Die Zeit.

“Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη σταθερότητα” είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επαινώντας τη χώρα για τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, αλλά συνδέει την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας με την πραγματική πρόοδό τους.

Υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Αθήνα λόγω των επερχόμενων εκλογών;

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις: “Πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα της Ελλάδας, αλλά από την άλλη μεριά πρόκειται και για μια συμφωνία των πιστωτών με το ελληνικό κράτος, η οποία υπεγράφη προ ορισμένων ημερών και αυτό ανεξάρτητα από το ποια είναι η κυβέρνηση”.

Και συνέχισε: “Αυτή η συμφωνία είναι η βάση για τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας και το κλειδί βρίσκεται στο να θέσουν σε εφαρμογή οι ελληνικές αρχές τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, δεδομένου μάλιστα, ότι τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης τις υπερψήφισαν”.

Όταν ρωτήθηκε αν είναι πεπεισμένος ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει μέχρι τον Οκτώβριο να αλλάξει ριζικά το ασφαλιστικό σύστημα όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, ο κ. Ντομπρόφσκις είπε ότι τα αναγκαία και φιλόδοξα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα προβλέπονται από το μνημόνιο, ενώ κάθε βήμα θα παρακολουθείται από τους θεσμούς και οι καταβολές των χρημάτων θα εξαρτώνται από το αν πράγματι θα υπάρχει πρόοδος.

Ερωτώμενος για το αν άλλαξαν κάτι στις διαπραγματεύσεις όταν ανέλαβε ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Ντομπρόβσκις , χαρακτήρισε τον Ε. Τσακαλώτο ιδιαίτερα επαγγελματία και πιο συνεργάσιμο από τον προκάτοχό του, δεδομένου ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του κατεγράφη μια αλλαγή, η οποία κατέστησε δυνατή την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ ξεπεράστηκαν πάμπολλα εμπόδια κατά τις συνομιλίες. Ο κ. Ντομπρόβσκις, μάλιστα, επαίνεσε τον κ. Τσακαλώτο για το θετικό του ρόλο και εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει ανάλογη συνέχεια.

Ερωτηθείς πού βλέπει εμπόδια για την έγκαιρη καταβολή της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο τους περασμένους μήνες ήταν η οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα καθώς και η έλλειψη ρευστότητας.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι με το νέο πρόγραμμα βοήθειας από το ταμείο αντιμετώπισης κρίσεων ESM, η Αθήνα μπορεί να επιστρέψει στο μονοπάτι της σταθερότητας και συνέχισε:

Το αν θα τεθούν στη διάθεσή της τα προβλεπόμενα κεφάλαια εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από το εάν οι ελληνικές αρχές συμφωνήσουν γρήγορα. Η Κομισιόν κάνει όλα όσα περνούν από το χέρι της, ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους στα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Προτάθηκε συγκεκριμένα να τεθούν στη διάθεση ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης κεφάλαια ύψους ενός δισ. ευρώ ταχύτερα από το σύνηθες, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται και τις ανάλογες τεχνικές υποδομές.