Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η Apple «θα πρέπει να ετοιμάζεται να πληρώσει το πρόστιμο ύψους 13 δισ. ευρώ» δείχνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να εισπράξει το πρόστιμο τραβώντας την υπόθεση φοροδιαφυγής τηες Apple μέχρι τέλους. 

Κατά την τελευταία ημέρα εργασιών της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ένωσης, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην υπόθεση φοροδιαφυγής στην Ιρλανδία του Αμερικάνικου κολοσσού και τόνισε ότι οι πολυεθνικές «έχουν υποχρέωση να πληρώνουν φόρους δίκαια» και πρόσθεσε ότι «τα διεθνή φορολογικά “παραθυράκια” ανήκουν πλέον στο παρελθόν». Ο Γερουν Ντάισελμπλουμ μάλιστα υπογράμμισε πως η Apple «θα πρέπει να ετοιμάζεται» να πληρώσει το πρόστιμο ύψους 13 δισ. ευρώ.

Το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να τραβήξει μέχρι τέλος αυτή την υπόθεση τόνισε και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιέργκ Σέλινγκ, ο οποίος τόνισε πως σε περίπτωση που η απόφαση της Επιτροπής στέκει νομικά, και η χώρα του θα διεκδικήσει διαφυγόντες φόρους από τις αμερικανικές πολυεθνικές, όπως η Apple, ενώ προσέθεσε ότι και η Γαλλία και η Ιταλία προσανατολίζονται σε αντίστοιχες κινήσεις.

Μέχρι και ο Βρετανός ΥπΟικ, Φίλιπ Χάμοντ -με τη Βρετανία να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι μετά το Brexit θα επιχειρήσει να προσελκύσει ξένες εταιρείες- τάθηκε υπέρ της θέσης ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις «πρέπει να πληρώνουν το σωστό φόρο στη σωστή χώρα».