Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας επήλθε συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους επικεφαλής των Θεσμών προκειμένου να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας μέσα σε λίγες ημέρες.

Η συμφωνία, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Τα θετικά της συμφωνίας σύμφωνα με το Μαξίμου

  • Η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
  • Η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Διαβάστε ακόμα:

Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε την προνομοθέτηση μέτρων- Επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ