Η νομοθετική ρύθμιση απορρίφθηκε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τα βουνά σκουπιδιών παραμένουν.  Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, από τις 11.00 έως τη λήξη των ωραρίου και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Θεωρώντας πως η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών «οδηγεί τους 10.000 εργαζόμενους στον δρόμο», η ΠΟΕ -ΟΤΑ την απέρριψε ομόφωνα με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις στους Δήμους όλης της χώρας. Εντός της ημέρας, Δευτέρας, αναμένεται να κατατεθεί η δική της πρόταση για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Να θυμίσουμε πως η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους 6.100 συμβασιούχους – παρατασιούχους για όσους μήνες απαιτηθεί, μέχρι να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αιτηθούν πρόσθετες προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους στο συγκεκριμένο τομέα.

Τα βουνά “πνίγουν” ολόκληρη την χώρα

Την στιγμή που το θερμόμετρο σκαρφαλώνει σε επικίνδυνες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την χώρα βουνά από σκουπίδια δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών με το ΚΕΕΛΠΝΟ να προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους στη δημόσια υγεία.

Οι κινητοποιήσεις:

Σήμερα, Δευτέρα, πραγματοποιείται στάση εργασίας από τις 11:00 έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας και συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Την Πέμπτη προγραμματίζεται 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 10:30. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ομοσπονδίας, τόνισε:

Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω αν η κυβέρνηση δεν κάνει αορίστου χρόνου τους εργαζόμενους που με δική της ευθύνη ανανέωσε τις συμβάσεις τους. Καλούμε την κυβέρνηση να μην καταθέσει τη νομοθετική ρύθμιση, γιατί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, θα στείλει στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους και στους ιδιώτες την αποκομιδή σκουπιδιών. Τη Δευτέρα θα έχουμε τη δική μας πρόταση

 

Θα ακολουθήσει συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, στον οποίο επίσης θα παρουσιαστεί η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Ανάθεση σε ιδιώτη στη Θεσσαλονίκη -Προβλήματα από τους συμβασιούχους

Με πρόσκληση ενδιαφέροντος για απευθείας ανάθεση αποκομιδής αστικών απορριμμάτων, προϋπολογισμού 192.000 ευρώ, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια προχωρά η Θεσσαλονίκη προκειμένου να καθαρίσει η πόλη η οποία πνίγεται στα βουνά από τα σκουπίδια.

Η απόφαση αυτή του Δήμου έχει εξαγριώσει τους συμβασιουχους από τη πρώτη στιγμή. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι το γεγονός ότι στο σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Πυλαίας είναι συγκεντρωμένοι οι συμβασιούχοι που εργάζονται στην καθαριότητα και δηλώνουν αποφασισμένοι να μπλοκάρουν έστω και προσωρινά τη διαδικασία ανάθεσης της αποκομιδής σκουπιδιών από ιδιώτες.

Ήρθαμε να αποτρέψουμε να μπει ιδιώτης στα απορρίμματα. Καλούμε τον κόσμο να σταθεί δίπλα μας για να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια μας. Ζητάμε την άμεση μετατροπή μας σε αορίστου χρόνου. Δεν θα επιτρέψουμε κοινωνικές δομές όπως η καθαριότητα να δοθούν σε ιδιώτες. Θα μπλοκάρουμε τη διαδικασία έστω και προσωρινά γιατί ουδέν μονιμότερο του προσωρινού