Να μετατραπούν νησιά όπως η Λέσβος και η Λαμπεντούζα σε “νήσους Έλις” προτείνει ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Σεμπάστιαν Κουρτς προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστραλίας  ή το παράδειγμα των ΗΠΑ του 20ού αιώνα για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

Σημειώνεται πως όσοι πρόσφυγες επιχειρούν να φθάσουν στην Αυστραλία με βάρκες είτε προωθούνται σε καταυλισμούς εγκλεισμού στο Ναούρου ή την Παπούα Νέα Γουινέα, είτε αποτρέπονται.

Στους καταυλισμούς εγκλεισμού καταγράφονται και περιμένουν εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να εξεταστούν τα αιτήματα για χορήγηση ασύλου.

«Το μοντέλο της Αυστραλίας δεν θα μπορούσε βέβαια να εφαρμοστεί πλήρως, αλλά οι αρχές του μπορούν να ισχύσουν και στην Ευρώπη», είπε συγκεκριμένο ο κ. Κουρτς.

Για τη σκέψη “νησιών Έλις” στην Ευρώπη, σχολίασε: «Ένα τέτοιο νησί θα μπορούσε να είναι ο τρόπος πρόσβασης στην Ευρώπη. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σύστημα με τάξη».