Ότι θα πάμε σε μεγαλύτερο αριθμό αδειών από αυτόν που ως τώρα συζητάγαμε, σχολίασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στην ΕΡΤ αναφερόμενος στην σύσταση του ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την έκβαση της διαδικασίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξουν περισσότερες άδειες, καθώς όπως δήλωσε: «Είναι σαφές ότι θα πάμε σε μεγαλύτερο αριθμό αδειών από αυτόν που ως τώρα συζητάγαμε δηλαδή τις τέσσερις άδειες, αλλά αυτό δεν πρέπει να ξεχειλώσει», ενώ τόνισε ότι υπάρχουν αρχηγοί που μιλούν για μεγάλο αριθμό αδειών αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους στα κανάλια, ώστε αυτά να επιβιώνουν. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι «θα μπει στοπ στις συνθήκες γαλέρας».

Αναφερόμενος στο ΕΣΡ, ο κ. Βούτσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει συμβιβασμούς, αν χρειαστεί όμως θα γίνει ξανά σκληρή πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα αυτό. Επεσήμανε, επίσης, ότι «το ΕΣΡ πρέπει να δει με ανοικτό πνεύμα τον αριθμό των αδειών». Τόνισε, ακόμα, ότι το ΕΣΡ θα πρέπει να λειτουργήσει κατά το πρότυπο του γαλλικού ΕΣΡ. Σύμφωνα με όσα είπε, την επόμενη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα θα ορκιστούν τα μέλη του ΕΣΡ.

Όσον αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί «σε λίγους μήνες 3 ή 4 καθώς υπάρχει ήδη η εμπειρία. Είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει νόμος γέφυρα αν επιβραδυνθεί η διαδικασία του διαγωνισμού διότι αυτή τη στιγμή, ούτε τυπικά δεν είναι ρυθμισμένο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ή θα πάμε γρήγορα στο νέο διαγωνισμό ή αν πάμε σε σοβαρές καθυστερήσεις και χρόνους μεγάλους θα πρέπει να πάμε σε νομοθετική ρύθμιση. Το ΕΣΡ δε νομοθετεί», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής.

Μπορεί να πάμε στις 5 ή στις 6 άδειες, ή μπορεί το ΕΣΡ να πείσει ότι χρειάζεται 3 ή 4. Δεν το γνωρίζω πλην όμως, όταν η διαφημιστική πίτα ήταν 400 εκ. ευρώ, το 2008 στα πρακτικά του συνεδρίου του ΣΕΒ συνάδελφοί σας έλεγαν ότι μπορεί να ζήσουν 2,3 ιδιωτικά κανάλια. Τώρα η διαφημιστική πίτα είναι 170 – 180 εκ. ευρώ. Δεν είναι εύκολο να υπάρξουν πολλές άδειες. Ή θα χρειαστεί τα κανάλια να προστρέξουν στη διαπλοκή για να ζήσουν, ή οι επιχειρηματίες από άλλα κέρδη και πηγές για το κέφι τους θα βάζουν για να ζήσουν τα κανάλια. Τρίτο δεν υπάρχει

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε: «Παρά τα όποια προσκόμματα η κυβέρνηση αυτή θα λέει ότι υπήρξε διαγωνιστική διαδικασία και τίμημα και είναι κανονικά εξορθολογισμένο το τοπίο και αυτό είναι σημαντικό». Ενώ μιλώντας για τον διαγωνισμό, είπε: «Θέλουμε πολύ γρήγορα να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ και να προχωρήσουμε και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς . Κατά το παρελθόν είχαν ληφθεί αλλεπάλληλες αποφάσεις από το ΣΤΕ για τη μη σύννομη κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και καμία άλλη κυβέρνηση δεν τις είχε σεβαστεί».

Τέλος εξήγησε ότι «δεν κρίθηκε ο νόμος 4349 αντισυνταγματικός» αντιθέτως ισχύει, συγκεκριμένες διατάξεις του που αφορούν το 2 α χρειάστηκαν επέκταση, δόθηκαν δηλαδή στο ΕΣΡ οι αρμοδιότητες.

Photos:Nick Paleologos / SOOC