Πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται να ξεπεράσει το 1,75% του ΑΕΠ και προσδοκίες για ανάπτυξη της τάξεως του 2,7% προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2017 που κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή απ’ τον Γιώργο Χουλιαράκη. Παράλληλα, όμως, έρχεται και νέο πακέτο φόρων- κυρίως έμμεσων- οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν τα 2,6 δις ευρώ.

Πού θα εφαρμοστούν οι νέοι φόροι;

Σε τσιγάρα, καφέ, καύσιμα, σταθερή τηλεφωνία, καπνικά προϊότα. Παράλληλα, το 2017 θα εφαρμοστούν οι μειώσεις στο αφορολόγητο και οι αλλαγές στην εισφρά αλληλεγγύης και την φορολογική κλίμακα.

Στόχος για το 2017, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι:

  • Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδος της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό
  • Ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.

Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός:

  • Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
  • Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.
  • Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους».

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ξεκινήσει την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Στην Ολομέλεια, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα ξεκινήσει στις 6 Δεκεμβρίου. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου – 10 Δεκεμβρίου- με ονομαστική ψηφοφορία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC