Νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να εξομοιώσει το σύμφωνο συμβίωσης με το γάμο και παράλληλα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα περιστατικά αυθαιρεσίας όπως βασανιστήρια τα οποία διαπράττονται από αστυνομικούς, λιμενικούς ή σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η χώρα μας να  αποφεύγει «ευρωκαταδίκες» και αποζημιώσεις.

Το νομοσχέδιο εξισώνει το σύμφωνο συμβίωσης με τον γάμο. Και αναγνωρίζει τα ίδια δικαιώματα στον εργασιακό χώρο όσων έχουν παντρευτεί με όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο. Αυτό σημαίνει, πως μπορούν να διεκδικήσουν συνυπηρέτηση, οικογενειακά επιδόματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρει, πως με φυλάκιση ως και τρία χρόνια και με βαριά χρηματικά πρόστιμα απειλούνται όλοι όσοι κάνουν διάκριση λόγω φύλου, θρησκείας, καταγωγής, πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, οικογενειακής κατάστασης και ασθένειας.

Το εν λόγω πολυνομοσχέδιο έχει ωσ στόχο να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών αυθαιρεσίας όπως βασανιστήρια τα οποία διαπράττονται από αστυνομικούς, λιμενικούς ή σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ώστε η χώρα να αποφεύγει «ευρωκαταδίκες» και αποζημιώσεις.

Σημείωνεται πως, ο Συνήγορος του Πολίτη θα είναι αυτός που θα αναλαμβάνει την διερεύνηση τέτοιων περιστατικών.