Νέο σχέδιο δράσης βάζει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα στο οποίο συμφωνεί πως χρειάζεται συνεργασία με την Τουρκία για μειωθούν οι ροές στην Ευρώπη.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ;

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters ο κ. Τσουσκ τονίζει:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε πρόγραμμα δράσης με τη Τουρκία, σε μια συνεργασία για να να μειωθεί η ροή των μεταναστών στην Ευρώπη.

 

Τι διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται με την Τουρκία ένα ειδικό σχέδιο δράσης το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Ντόναλν Τουσκ ο οποίος είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μόλις τελείωσε η Σύνοδος φάνηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την υλοποίηση του σχεδίου.

Και τόνισε πως θα ενισχυθεί ο ρόλος της Frontex και έτσι θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν επιστροφές παράτυπων μεταναστών οι οποίες θα γίνουν απευθείας.

Επισήμανε επίσης:

Τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία.

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως οι  28 συμμετέχοντες στην Σύνοδο έκαναν μια πρώτη συζήτηση αναφορικά με την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι:

Υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Αναφέρθηκε βέβαια και στην Τουρκία τονίζοντας: 

Υπήρξε συμφωνία επί τη βάσει του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση των διαδικασιών βίζας για τους Τούρκους πολίτες καθώς και οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

Παράλληλα,  ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζει:

«Η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, το ύψος της οποίας θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες».

Και κατέληξε λέγοντας:

Η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2016.

photos:Nick Paleologos / SOOC