Ο οδηγός του βαν που αιματοκύλησε στη Βαρκελώνη, προκαλώντας τον θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό 130, είναι νεκρός, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Οι αρχές είχαν επισημάνει ότι είναι πιθανό ο οδηγός του βαν να βρίσκεται μεταξύ των πέντε νεκρών στο δεύτερο περιστατικό στο Καμπρίλς, αλλά δεν ήταν βέβαιη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico, πρόκειται για τον 18χρονο Μούσα Ουκαμπίρ, ο οποίος χρησιμοποίησε τα στοιχεία του αδελφού του για να νοικιάσει το όχημα.

Ο 18χρονος αφού έπεσε πάνω στους πεζούς διέφυγε με τα πόδια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Καταλωνίας Τζοακίμ Φορν «στο σημείο υπήρχε αστυνομία, ωστόσο δεν μπορούσε να τον πυροβολήσει, λόγω του πλήθους που βρισκόταν στο σημείο».

Ο αδελφός του, Ντρις Ουκαμπίρ, ήταν ένας από αυτούς που συνέλαβε η αστυνομία ήδη από την Πέμπτη το βράδυ.

Ο Ντρις, μεγαλύτερος σε ηλικία από τον Μουσά, φέρεται να δήλωσε στην αστυνομία ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση και ότι τα χαρτιά του είχαν κλαπεί.

Οι αρχές θεωρούν πως πρόκειται για πυρήνα 12 ατόμων, ενώ αναφέρουν πως σχεδίαζαν μεγαλύτερη επίθεση απ’ αυτήν που τελικά πραγματοποιήθηκε.

Τέσσερις δράστες έχουν συλληφθεί, με τους τρεις να είναι Μαροκινοί και ο ένας Ισπανός.  Τρεις από τις συλλήψεις έγιναν στην καταλανική πόλη Ρίπολ και μία στην Αλκάναρ.

Οι συλληφθέντες είναι 21, 27, 28 και 34 ετών.

Η αστυνομία σημειώνει ότι οι άνδρες που σκοτώθηκαν στην Καμπρίλς συνδέονται με την επίθεση στην Βαρκελώνη, με τον ISIS να αναλαμβάνει την ευθύνη.