Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υπέγραψε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας  για την φερόμενη ως επέμβασή της στην προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες και για την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Το νομοσχέιο είχε εγκριθεί με τεράστια πλειοψηφία τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και από τη Γερουσία, γεγονός που ανάγκασε τον Αμερικανό Πρόεδρο να υπογράψει.

Λίγο μετά ο Donald Trump δήλωσε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει «σημαντικά ελαττώματα» ενώ θα περιορίζει και την ικανότητα των ΗΠΑ να επιτυγχάνουν συμφέρουσες συμφωνίες για τον αμερικανικό λαό.

Ενώ είμαι υπέρμαχος της λήψης σκληρών μέτρων για την τιμωρία και την αποτροπή επιθετικών και αποσταθεροποιητικών συμπεριφορών από το Ιράν, την Βόρεια Κορέα και την Ρωσία, αυτό το νομοσχέδιο έχει σημαντικά ελαττώματα

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο ο νέος νόμος είναι πιθανό «να φέρει πιο κοντά την Κίνα, τη Ρωσία και τη Β. Κορέα», ενώ επισήμανε πως επικύρωσε τον νόμο «στο όνομα της εθνικής ενότητας».

Στη βιασύνη του να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, το Κογκρέσο συμπεριέλαβε αρκετές ξεκάθαρα αντισυνταγματικές διατάξεις…Περιορίζοντας την ευελιξία της κυβέρνησης, αυτός ο νόμος κάνει δυσκολότερη την επίτευξη συμφερουσών συμφωνιών για τον αμερικανικό λαό

Τις νέες κυρώσεις υπερψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα τα δύο σώματα του αμερικανικού κογκρέσου, με τη Ρωσία να ανταπαντά με τη μείωση του προσωπικού που εργάζεται στις αμερικανικές αποστολές στη ρωσική επικράτεια.

Η απάντηση της Ρωσίας

«Αυτό δεν αλλάζει τίποτα, η Ρωσία έχει ήδη λάβει τα μέτρα ως αντίποινα» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vasili Nebeznia, δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις αναπόφευκτα πλήττουν τις διμερείς σχέσεις αλλά δεν θα αλλάξουν την πολιτική της Ρωσίας.

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτό το νομοσχέδιο ενδεχομένως θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ. Κατά την άποψή μου πρόκειται για ένα περίεργο είδος ενθάρρυνσης. Εκείνοι που συνέταξαν αυτό το νομοσχέδιο, εάν σκέφτονταν ότι πιθανόν αλλάξει την πολιτική μας, έκαναν λάθος

Και προσέθεσε πως η Ρωσία δεν «υποκύπτει, δεν λυγίζει» και ενώ αναπόφευκτά πλήττονται οι σχέσεις «εμείς θα εργαστούμε υπό τις παρούσες συνθήκες με την ελπίδα ότι κάποια θα στιγμή η κατάσταση θα αλλάξει».

Photo: AP