Τις ανησυχίες του εξέφρασε ο Γιάννης Μουζάλας μιλώντας το πρωί της Παρασκευής σε τηλεοπτική εκπομπή. Ο ίδιος τόνισε πως μπορεί η Κομισιόν να μην υποστηρίζει ανοιχτά την έξοδο της χώρας από την Σένγκεν, ωστόσο, είναι κάτι το οποίο ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε:

Δεν μπορώ να σας πω αν υπάρχει πιθανότητα επιβολής αποκλεισμού των συνόρων, αλλά η κυβέρνησή μας πρέπει να δρα σαν να υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό. Αυτό που εγγυώμαι είναι ότι παλεύουμε για να φύγει από το τραπέζι αυτή η συζήτηση. Γίνεται ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πίσω από το τραπέζι ακούγονται τέτοια πράγματα και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Προσπαθώ να πω ότι, φοβόμαστε ή δεν φοβόμαστε, πρέπει συσπειρωμένα να το αντιμετωπίσουμε και αυτό θα κάνουμε με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Μουζάλας συνέχισε λέγοντας ότι: «Είναι εντυπωσιακό ότι η άποψη που στοχοποιεί την Ελλάδα, που λέει να βγούμε από την Σένγκεν, είναι διαφορετική από την επίσημη θέση της Κομισιόν και το θέμα δεν συζητήθηκε στην σύνοδο της Ολλανδίας. Εμείς παλεύουμε ενωμένοι, όλα τα ελληνικά κόμματα μαζί στην Ευρώπη, κι αυτό είναι το θετικό. Ο κ. Ντομπρόφσκις διατύπωσε την προσωπική του άποψη με την προειδοποίηση των τριών μηνών, άλλωστε ξέραμε ότι θα είναι μια κακή έκθεση γιατί βασίστηκε σε στοιχεία από τις αρχές του Νοεμβρίου. Οι καινούριες εκθέσεις θα είναι καλές».

Μπορεί η ελληνική Κυβέρνηση να έχει παρουσιάσει καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, όμως είναι σε καλό δρόμο, τόνισε ο Γ. Μουζάλας.

«Υπάρχει μία αλήθεια, το ότι έχουμε καθυστέρηση στα hotspots, αυτό μερικώς είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Έχουμε τελειωμένο το κέντρο της Μυτιλήνης και μέχρι 10-15 Φλεβάρη, θα είναι στην Σάμο, Χίο και Λέρο. Το πέμπτο είναι στην Κω, υπάρχει η γνωστή εμπλοκή εκεί, το έχουμε πει στην Κομισιόν και δεν θα είναι πρόβλημα αυτό».

Για την έκθεση της Κομισιόν παραδέχεται πως τον Νοέμβριο γινόταν 60% καταγραφή, καθώς «είχαμε ζητήσει 100 μηχανήματα και είχαν έρθει 48».

Για τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, επεσήμανε:

Είναι λάθος που μας ζητάνε να μειώσουμε εμείς τις ροές. Βγήκε η Frontex την ίδια μέρα και είπε ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της και δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι παραπάνω. Θα παλέψω να μην χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι μια ανοησία, πρέπει να είμαι και προσεκτικός, μια “λάθος εκτίμηση”, που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις ροές. Εμείς δεν είμαστε συνεπείς στο να ολοκληρώσουμε τα hot spots, θα γίνει όμως αυτό.

Πάνω από 1 δις ευρώ το προσφυγικό

«Τα χρήματα που έχουμε πάρει είναι λιγότερα από αυτά που χρειαζόμαστε, μας έχει κοστίσει πάνω από ένα δισ. ευρώ, εκτός από τις παράπλευρες απώλειες, τα πλαστικά σωσίβια, τις βυθισμένες βάρκες. Οι ροές δεν είναι μειωμένες. Μέσα στο Γενάρη έρχονται 2.500 την ημέρα, έχουν έρθει γύρω στις 50.000 και το 2015 συνολικά 850.000. Έχει αποδειχθεί ότι η Τουρκία δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις ροές».

Για το από πού προέρχονται οι πρόσφυγες, σημείωσε:

Οι πρόσφυγες δεν ξεκίνησαν ξαφνικά από την Τουρκία αυτό το ταξίδι, αλλά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπήρξαν συγκεκριμένοι λόγοι: Κατέπεσαν τα οικονομικά των στρατοπέδων στην Τουρκία, ο πόλεμος συνεχίστηκε και δημιουργήθηκαν καινούριοι πρόσφυγες, οι οποίοι άλλωστε με το χρόνο συνειδητοποίησαν ότι δεν θα επιστρέψουν σύντομα στην Συρία και άρα αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ζωή αλλού

Η πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης στην Κομισιόν:

«Εμείς διατυπώσαμε μια πρόταση που λέει ότι ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι ροές είναι στην ακτή της Τουρκίας. Όταν έρχεται η βάρκα, να γίνεται καταμέτρηση, να οδηγούνται στο hot spot, να διαχωρίζονται και την άλλη μέρα, όσοι δεν είναι πρόσφυγες, με σκάφος της Frontex να επιστρέφουν στην Τουρκία. Διατυπώσαμε αυτήν την πρόταση επισήμως στην Σύνοδο και υπάρχει κατατεθειμένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Photo: Nikos Libertas / SOOC