Νέα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στη μετάδοση του ιού Ζίκα βλέπουν το φως  της δημοσιότητας και αυξάνουν την ανησυχία για εξάπλωση του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στο Τέξας των ΗΠΑ εντοπίστηκε κρούσμα το οποίο φαίνεται να μολύνθηκε μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Γκρέγκορι Χαρτλ;

Σε συνέντευξη του πρακτορείο Reuters τόνισε:

Φυσικά καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες. Αυτό πρέπει να ερευνηθεί ώστε να καταλάβουμε τις συνθήκες και πόσο συχνή ή πιθανή είναι η σεξουαλική μετάδοση, και εάν άλλα σωματικά υγρά εμπλέκονται

Και πρόσθεσε:

Είναι πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον Ζίκα, χρειάζεται πολλή παρακολούθηση

Ενώ κλείνοντας τις δηλώσεις του υπογράμμισε πως θα υπάρχουν άμεσα στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο για τον Ζίκα είναι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η γρήγορη εξάπλωση του ιού.

Μάλιστα, με στοιχεία τα οποία παραθέτει ο Οργανισμός, εκτιμά πως τα κρούσματα στην Λατινική Αμερική μπορεί μέσα στο 2016 να φτάσουν ακόμα και τα 4 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας συστήνει μεταξύ άλλων στον ταξιδιώτη προς τις επικίνδυνες περιοχές:

  1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες  και  επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
  2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά.
  3. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου.
photo:techinsider.io