Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δάσος στο χωριό Καλαμάκι στη Ζάκυνθο, η οποία καίγεται για τρίτη ημέρα, με περισσότερα από δέκα πλέον ενεργά μέτωπα φωτιά. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου έχουν σπεύσει στο σημείο της φωτιάς.

Ακόμη 6 οχήματα με 20 άντρες έφτασαν σήμερα Κυριακή στο νησί, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενισχυθεί και άλλο η πυροσβεστική δύναμη στο νησί και από άλλες περιοχές της χώρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Ζάκυνθο πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι, κάτι που επηρεάζει την εξάπλωση των πυρκαγιών και εμποδίζει την απογείωση των πυροσβεστικών αεροσκαφών για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα, τύπου Ericsson, σε Αγαλά και Βασιλικό, όπου το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται με τις φλόγες στις Βολίμες για να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Τα μέτωπα της πυρκαγιάς εντοπίζονται στον Κοιλιωμένο, το Καταστάρι, τις Βολίμες, το Καπελέτι, τον Βασιλικό, και μεταξύ Καλαμακίου και Λαγανά, ενώ μεγαλύτερος κίνδυνος συντρέχει στη δασική έκταση μεταξύ των χωριών Κοιλιωμένος και Αγαλάς, χωρίς την άμεση απειλή των σπιτιών.

Στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού με σκοπό να ερευνήσει το ενδεχόμενο για εμπρησμό.

Να υπενθυμίσουμε,  ότι νωρίτερα η Πυροσβεστική δήλωσε ότι: “Το γεγονός ότι ενώ ήταν σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για το νησί, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα πέντε νέες εστίες κατά τις βραδινές ώρες, στην περιοχή των Βολίμων στα Βόρεια του νησιού, ενώ τις πρωινές ώρες σήμερα προστέθηκαν άλλες τρεις νέες εστίες, εγείρει βάσιμες υποψίες για κακόβουλες ενέργειες”.

Ο γ.γ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης έκανε λόγο για μια ασυνήθιστη κατάσταση και ότι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και κάνουν πραγματικά ό,τι μπορούν.

Οι 12 δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί τα δύο τελευταία 24ώρα στο νησί είναι:

Στις 11/08 και Ω/ 13:33 στο Καταστάρι της Δ.Ε. Αλυκών

Στις 11/08 και Ω/ 15:00 στο Καπελέτι της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 12/08 και Ω/ 15:35 στον Κοιλιωμένο της Δ.Ε. Αρτεμισίων

Στις 12/08 και Ω/23:10 στη θέση Ελιές Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 12/08 και Ω/23:38 στη θέση Αστέρι Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 13/08 και Ω/00:30 στη θέση Αλωνάκι Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 13/08 και Ω/00:32 στη θέση Σκούτα Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 13/08 και Ω/01:00 στη θέση Μεγαλώνι Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 13/08 και Ω/08:00 στη θέση Ασκός Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 13/08 και Ω/08:30 στη θέση Άγιος Νικόλαος Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 13/08 και Ω/10:15 στη θέση Δάφνη Βασιλικού της Δ.Ε. Ζακυνθίων

Στις 13/08 και Ω/15:15 στη θέση Νικολουδάκη κοντά στον Λαγανά