Με αφορμή δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά σχετικά με την άγρια πρόκληση ανήμερα της κρίσης των Ιμίων, ξεκίνησε νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για τα Ίμια.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στην άγρια πρόκληση ανήμερα της κρίσης των Ιμίων, τότε που μία τουρκική πυραυλάκατος είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, δήλωσε πως ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν θα μπορούσε να αποβιβαστεί στα Ίμια καθώς η Ελλάδα είχε λάβει τα μέτρα της. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χρησιμοποιώντας αυτό σαν πάτημα επιτέθηκε στην Ελληνική πλευρά λέγοντας πως «αν το καθήκον του Τούρκου αρχηγού ήταν να ανέβει στα Ίμια θα το είχε κάνει». Το ελληνικό ΥΠΕΞ λίγες ώρες αργότερα δημοσίευσε μία ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί».

Νέα επίθεση από Çavuşoğlu

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Mevlüt Çavuşoğlu απάντησε στις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά για τα Ίμια. υπογραμμίζοντας πως, «αν το καθήκον του Τούρκου αρχηγού ήταν να ανέβει στα Ίμια θα το είχε κάνει» και συμπλήρωσε:

ας μην ξεχνάμε ότι πατήσαμε πόδι σε όλα τα μέρη που έπρεπε. Η στάση μας για τα Ίμια είναι ξεκάθαρη

Σχετικά με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς την έκδοση των οποίων απέρριψε ο Άρειος Πάγος ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «η Ελλάδα δεν έχει επιτρέψει την έκδοση των προδοτών για τα εγκλήματά τους και αυτό δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Δυστυχώς για εμάς η συμπεριφορά τους δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς. Η Ελλάδα έκρυψε κάποτε και τον επικεφαλής του ΡΚΚ (σ.σ. τον Abdullah Öcalan) ο οποίος είναι τώρα στη φυλακή

Σκληρή απάντηση από το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Σκληρή απάντηση έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Mevlüt Çavuşoğlu τονίζοντας πως «Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ και προσθέτει:

Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του

 

Γ. Κουμουτσάκος: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται σαν προσωπική βεντέτα

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και διπλωματίας σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ και Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις.

«Οι τουρκικές προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται σαν προσωπική βεντέτα», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι «οι απαράδεκτες δηλώσεις Çavuşoğlu, δεν είναι προσωπικές. Επιβεβαιώνουν την επιλογή της Άγκυρας για αμφισβήτηση και ένταση στο Αιγαίο».