Σε νέα εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) προχώρησε η Βόρεια Κορέα προκαλώντας διεθνή ανησυχία. 

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) από τη Βόρεια Κορέα και ενδέχεται να έφθασε σε ύψος μεγαλύτερο των 3.000 χιλιομέτρων, δήλωσε αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τη δημόσια ιαπωνική τηλεόραση, το δίκτυο NHK.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η πτήση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και κατέπεσε στα ύδατα της Ιαπωνίας, εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ), χωρίς πάντως να αναφερθούν ζημιές.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επίσης επιβεβαίωσε την πληροφορία, σημειώνοντας  ότι βρίσκεται στη διαδικασία της αποτίμησης της τροχιάς που διέγραψε και άλλων στοιχείων της πτήσης.

Επιβεβαίωσε η Πιονγκγιάνγκ 
Η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαίωσε  τη δεύτερη εκτόξευση ενός ICBM, η δοκιμή της οποίας είχε σκοπό να στείλει μια «αυστηρή προειδοποίηση» προς τις ΗΠΑ, μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η εκτόξευση διένυσε μια απόσταση 998 χλμ κι έφθασε σε υψόμετρο 3.724 χλμ κατά τη διάρκεια της πτήσης του, η οποία διήρκεσε 47 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, ανέφερε το KCNA.

Ο Κιμ Γιόνγκ Ουν δήλωσε μετά την τελευταία δοκιμαστική εκτόξευση πως ολόκληρη η επικράτεια των ΗΠΑ βρίσκεται εντός εμβέλειας των βορειοκορεατικών πυραύλων, σημειώνοντας πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας αποτελεί ένα ανεκτίμητο εφόδιο που δεν μπορεί να ανακληθεί ή να αντικατασταθεί.

Στο μεταξύ, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και Νότια Κορέα πραγματοποίησαν στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά, ενώ ο Doanld Trump χαρακτήρισε «απερίσκεπτη και επικίνδυνη» την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ, η οποία θα την οδηγήσει σε «περαιτέρω απομόνωση».

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν αυτή την νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του καθεστώτος ότι αυτές οι δοκιμές – και αυτά τα όπλα – θωρακίζουν την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας. Στην πραγματικότητα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε επίσης πως αυτά τα όπλα και αυτές οι δοκιμές απομονώνουν περαιτέρω την Βόρεια Κορέα, εξασθενούν την οικονομία της και φτωχαίνουν τον πληθυσμό της.

Καταδικάζουν οι Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη νέα εκτόξευση ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) κρίνοντας ότι «απειλεί σοβαρά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρει πως η εκτόξευση
συνιστά «μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η ΕΕ προτρέπει την Πιονγκγιάνγκ να συμμορφωθεί και να αρχίσει έναν ειλικρινή και ουσιώδη διάλογο για την πλήρη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με ειρηνικά μέσα.

Απ΄τη μεριά της η διπλωματία της Γαλλίας ζήτησε νέες κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.

Photo: REUTERS/KCNA