Με ύφεση που έφτασε το 0, 7% έκλεισε το 2015 για τη χώρα μας σημειώνει σε σχετική της εκτίμηση, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Όπως επιβεβαιώνει η εν λόγω εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία τα οποία  δίνονται στη δημοσιότητα θα δημιουργήσουν μεγάλο πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση. Η ΕΛΣΤΑΤ, ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκούσε πως η εικόνα της οικονομίας, αλλά και η πορεία της θα ήταν τελείως διαφορετική.

Σημείωση!

Το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις  20 Ιανουαρίου, τότε δηλαδή που ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σε επίσημη ανακοίνωση του μιλούσε για σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας το 2015.

Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει ότι το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,9% το δ΄τρίμηνο σε ετήσια βάση, ενώ, όπως τονίζει ήταν μια περίοδος που παραδοσιακά ο τζίρος ενισχύεται λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων.

Βέβαια, η ετήσια μείωση του ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το γ’ τρίμηνο.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει σημειώνοντας πως: «Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ παρουσίασε υποχώρηση κατά 0,6%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για μείωση 0,8% κι έναντι μείωσης 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο».

Αξίζει να τονιστεί, πως η ύφεση για το σύνολο της χρονιάς διαμορφώνεται στο 0,66% του ΑΕΠ. Το συγκεκριμένο ποσοστό σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν γίνει τον Αύγουστο είναι πολύ χαμηλό.

Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του την Παρασκευή μίλησε για την επιστροφή που πραγματοποίησε το 2015 η χώρα στην ύφεση. 

Ο Χρ. Σταϊκούρας επιτέθηκε στην Κυβέρνηση λέγοντας:
«Η Κυβέρνηση της Αριστεράς τα κατάφερε: οδήγησε τη χώρα, και πάλι, στην ύφεση το 2015, μετά τη μικρή, αλλά σημαντική ανάκαμψη του 2014.

Ύφεση βαθύτερη και από τις πλέον απαισιόδοξες, πρόσφατες, εκτιμήσεις.

Ύφεση που καθιστά, πλέον, τα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού μη ρεαλιστικά, αφού η Κυβέρνηση προέβλεπε στασιμότητα.

Ύφεση που θα διατηρηθεί και το 2016, και μάλιστα προβλέπεται, ακόμη και από την Κυβέρνηση, βαθύτερη από το 2015.

Αυτό είναι το δυσάρεστο οικονομικό “αποτύπωμα” των ιδεοληψιών, της ανικανότητας, των παλινωδιών και της αναβλητικότητας της διακυβέρνησης της Αριστεράς.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μακροχρόνια πλειοδοσία σε λαϊκισμό και περιπλάνηση στο χώρο των ψευδαισθήσεων, στέκεται με αμηχανία μπροστά στα προβλήματα της χώρας.

Οικονομικά προβλήματα που διογκώνονται, αντοχές της κοινωνίας που εξασθενούν και αβεβαιότητες, ενδογενείς και εξωγενείς, που πολλαπλασιάζονται.

Πρέπει να μπει ένα τέλος σ’ αυτήν την ανερμάτιστη διακυβέρνηση».