Νέα χαλάρωση αναμένεται να σημειωθεί στα capital controls σύμφωνα με το νέο σχέδιο το οποίο εξετάζει η Κυβέρνηση. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν το όριο αναλήψεων να φτάνει πλέον τα 2.000 ευρώ το μήνα.

Το σχέδιο το οποίο αποκαλύπτει το Έθνος φέρεται να προβλέπει ότι
οι πολίτες της χώρας μας θα είναι σε θέση να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη όλου του ποσού μία φορά το μήνα, αλλά παράλληλα και να τους επιτρέπεται ελεύθερα να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι αλλαγές αναμένονται μετά από σχετική εισήγηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας για να προχωρήσει η νέα χαλάρωση στην κίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» οι δανειστές, το οποίο θα συμβεί όταν κλείσει η αξιολόγηση.

Σημειώνεται, πως η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών πρόταση με την οποία εισηγείται χαλάρωση των capital controls σε έξι σημεία:

  • «Να επιτραπεί το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καμία προϋπόθεση για τους πολίτες.
  • Να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο ανάληψης από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  • Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη του ποσού των 2.000 ευρώ μία φορά το μήνα.
  • Να αυξηθεί στο 50% το όριο ανάληψης για τα χρήματα που θα επαναπατριστούν από 30% που είναι σήμερα.
  • Να διπλασιαστεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο για τα χρήματα που μπορεί να βγάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο εξωτερικό.
  • Προτείνεται επίσης να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα, το μηνιαίο όριο για τις εισαγωγές επιχειρήσεων ανά τραπεζικό κατάστημα».