Κατά καιρούς έχουμε ακούσει για περιπτώσεις διάφορων ανθρώπων που έζησαν πολύ παραπάνω απ’ όσο ζει ο μέσος άνθρωπος, ενώ επιστήμονες σ’ όλο τον κόσμο εργάζονται για να βρουν διάφορα μυστικά που χαρίζουν μακροζωία. Τελικά, όμως, υπάρχει όριο στο πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος; Ναι, υπάρχει και ανακαλύφθηκε απ’ τους επιστήμονες.

Σίγουρα στα 27 σου είσαι πολύ μικρός για να πεθάνεις, εκτός αν είσαι ροκ σταρ, στα 52 σου έχεις ακόμα αρκετά χρόνια μπροστά σου, ενώ για πολλούς το 89-90 θεωρείται μια απόλυτα φυσιολογική ηλικία για ν’ αφήσει κανείς αυτό τον κόσμο!

Οι επιστήμονες απ’ την Ολλανδία ανακάλυψαν ότι ο άνθρωπος μπορεί να φθάσει μέχρι τα 115 χρόνια και συγκεκριμένα 115,7!

Για τους άνδρες, αυτό το όριο είναι ελαφρώς χαμηλότερο στα 114,1 χρόνια, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται μια πολύ μεγαλύτερη ηλικία απ’ τον μέσο όρο.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές από το Tilburg και το Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ που μελέτησαν στοιχεία από 75.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην Ολλανδία τα τελευταία 30 χρόνια.

Ένας από τους τρεις επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, ο καθηγητής John Einmahl, είπε στην Medical Express:

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά οι πολύ παλαιότεροι δεν έχουν μεγαλώσει τα τελευταία τριάντα χρόνια

Φυσικά το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί. Ωστόσο, το ανώτατο όριο δεν έχει αλλάξει.

Για να γίνουμε, όμως, σαφείς, δεν πρόκειται για το προσδόκιμο ζωής, αλλά για τη διάρκεια ζωής, η οποία χρησιμοποιείται για να καθορίσει πόσο ένα άτομο μπορεί να ζήσει όσο φροντίζει τον εαυτό του.

Τα ευρήματα συνδέονται με μια μελέτη που διεξήχθη στην Αμερική, όπου ανακαλύφθηκε μια παρόμοια διάρκεια ζωής από τους ερευνητές.

Αυτοί οι αριθμοί μπορούν άνετα να υποστηριχθούν απ’ τη Γαλλίδα Jeanne Louise Calment, η οποία έζησε για 122 χρόνια!

Η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ είχε γεννηθεί το 1875 και είχε πεθάνει το 1997.

Photo: ISTOCK/ GETTY IMAGES