Θετικά απάντησαν οι Θεσμοί στην ελληνική πρόταση του ΥΠΟΙΚ και της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την χαλάρωση των capital controls το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να απέστειλε το σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ. Συνεπώς πλέον είναι θέμα χρόνου το να υπογραφεί και να δημοσιευτεί η απόφαση σε ΦΕΚ.

Οι δύο σημαντικές αλλαγές που θα έρθουν είναι η δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ/ 2 εβδομάδες και η άρση των περιορισμών στο «φρέσκο» χρήμα.

Τα μέτρα που θα έρθουν περιλαμβάνουν:

  • Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα). Προαναγγέλθηκε χθες απ’ τον Ευ. Τσακαλώτο.
  • Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων (σ.σ με το ισχύον καθεστώς μπορεί να αποπληρωθεί συγκεκριμένο ποσοστό των δανείων, μέχρι 50%)
  • Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
  • Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
  • Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλιάδες ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη είναι το σημερινό όριο) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο μέσα στην επόμενη ημέρα ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
  • Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών διεθνών ιστοσελίδων, του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού
  • Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ. Το αντίστοιχο όριο διαμορφώνεται σήμερα στα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ  μέσα στο επόμενο διάστημα θα έρθουν κι άλλα μέτρα χαλάρωσης με στόχο σε λίγο καιρό την πλήρη άρση των capital controls.