Διαφοροποιεί τη στάση της απ’ το ΠΑΣΟΚ η ΔΗΜΑΡ όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, λέγοντας ένα ηχηρό «ναι» στην κυβερνητική πρόταση που έχει κατατεθεί.

Στην σχετική ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ τονίζεται: «Στην ΔΗΜΑΡ σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή είναι και 1 από τις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου. Αυτή η θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί καθώς αποτελεί θέση μας».

Παράλληλα, τονίζει «η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη που ανασυγκροτείται, δεν πρέπει να γίνει, είτε τώρα είτε μετά τις επόμενες εκλογές, συμπλήρωμα και δεκανίκι κανενός, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η δική μας θέση».

Καταψήφιση της απλής αναλογικής προτείνει η Γεννηματά

Να καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την κυβερνητική πρόταση για απλή αναλογική προτείνει η Φώφη Γεννηματά απ’ την άλλη.

Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast truck

Παράλληλα, έκανε επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: «Τα διλήμματα είναι σαφή, μόνο που δεν απευθύνονται σε εμάς. Απευθύνονται στον κ. Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει προς τι αυτή η σπουδή σήμερα, σε μια ρύθμιση που 2 φορές πέρυσι αρνήθηκε. Στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος πρέπει να απαντήσει μεταξύ άλλων, αν είναι μεταρρύθμιση η εμμονή του στη στρέβλωση της λαϊκής βούλησης με το υπερβολικό bonus των 50 εδρών».

Η Φώφη Γεννηματά υπενθύμισε και τις 5 προτάσεις της για τον εκλογικό νόμο, καλώντας τα κόμματα να διαμορφώσουν μια κοινή θέση.

  1. Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω. όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.
  2. Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.
  3. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
  4. Ψήφο στα 17
  5. Ψήφο στην ομογένεια και στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικο