Αντικείμενο έντονης συζήτησης έχει γίνει από χθες, Τρίτη, το ζήτημα της στράτευσης στα 18 μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνη Γεωργιάδη στο Υπουργείο Άμυνας.

Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι θα συμφωνεί και θα δείξει πλήρη στήριξη στην υποχρεωτική στράτευση στα 18, εάν ο Πάνος Καμμένος φέρει προς ψήφιση σχετική ρύθμιση.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή τόνισε ότι και ο κ. Βίτσας, αναπληρωτής Υπ. Άμυνας, συμφωνεί με την θέση του κ. Καμμένου και του ΑΓΕΕΘΑ. Ήταν και ο Βίτσας εκεί, όχι μόνο συμφώνησε, αλλά και φαίνεται ότι υπερθεμάτισε με το νεύμα της κεφαλής του

Ο κ. Γεωργιάδης εξαπολύοντας επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι δεν γνωρίζει τις θέσεις του κ. Καμμένου, είπε:

«Το απόγευμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, και ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξει θέμα υποχρεωτικής στράτευσης στο εξωτερικό. Υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης των μονάδων, δημογραφικό, πολλά παιδιά έχουν φύγει στο εξωτερικό… Σε μια πρώτη άποψη το μοντέλο του Ισραήλ είναι επιτυχημένο, προσωπική μου άποψη, αλλά έχουν απειλές σαφώς μεγαλύτερες, και τους θαυμάζω στο θέμα της άμυνας».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σημείωσε, τέλος, πως χρειάζεται το μοντέλο της Κύπρου στον στρατό:

Οι εποχές είναι δύσκολες, σε πολλά επίπεδα, χρειάζεται μοντέλο Κύπρου με υποχρεωτική στράτευση στα 18 περισσότερους ανθρώπους στις μονάδες, και με τον νέο να ξεμπερδεύει από νωρίς με τη θητεία του και να κοιτάξει τις σπουδές του… Ο στρατός έχει νέους ανθρώπους

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC