Την άποψη ότι η Τουρκία έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που δεν θα αποδυναμωθούν απ’ τις διώξεις που έχουν γίνει εξέφρασε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Τουρκία έχει μεγάλες ένοπλες δυνάμεις, επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει ως δεσμευμένος και δυνατός σύμμαχος του ΝΑΤΟ

Αξίζει να τονιστεί πως μετά το πραξικόπημα οι τουρκικές Αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, συλλάβει ή ερευνούν 60.000 στρατιώτες, αστυνομικούς, δικαστές, δημόσιους υπαλλήλους και καθηγητές.

Το 1/3 των εν ενεργεία στρατηγών στην Τουρκία κρατούνται απ’ την Παρασκευή, ενώ ο τουρκικός στρατός έχει τρεις δεκαετίας να χρησιμοποιήσει βία για να αναλάβει την εξουσία της χώρας.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε πως περιμένει απ’ την Τουρκία η αντίδρασή της να είναι σύμφωνη με τις αξίες του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε πως τίθενται ζήτημα για αναθεώρησης της συμμετοχής της στην συμμαχία.

Είναι σημαντικό για όλους μας να συνεχίσει η Τουρκία να είναι ένας δυνατός σύμμαχος του ΝΑΤΟ γιατί η Τουρκία βρίσκεται στα σύνορα όλης της αστάθειας, όλης της βίας που έχουμε δει στο Ιράκ και τη Συρία