Μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στον κόσμο ανακοίνωσε επισήμως η NASA, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη νερού στον Άρη. 

Οι επιστήμονες χαρακτηριστικά δηλώνουν:

“Υπάρχει νερό στον Άρη. Το νερό είναι αλμυρό σε υγρή μορφή και διατρέχει κρατήρες και χαράδρες του πλανήτη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.”

Αυτή η ανακάλυψη αυξάνει, κατά τους ερευνητές, τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιας μορφής ζωής στον Άρη, γεγονός που ενέπνευσε και την Google ώστε να αφιερώσει το σημερινό της doodle στον κόκκινο πλανήτη.

Οι ροές αυτές στερεύουν το χειμώνα όταν η θερμοκρασία πέφτει. Η προέλευση του νερού δεν είναι ακόμα γνωστή, όμως έρχεται ή από τα έγκατα της εδάφους ή από την υγροποίηση στην ατμόσφαιρα.

Oι αυλακώσεις στην επιφάνεια του πλανήτη πιθανότατα προέκυψαν από διάβρωση του εδάφους.

Το νερό στον Άρη είναι αδύνατο να είναι σε κανονική μορφή H2O, καθώς έτσι θα εξατμιζόταν στους 10 βαθμούς Κελσίου και θα ήταν σχεδόν πάντα παγωμένο.

Επομένως, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι το νερό έχει μεγάλη ποσότητα αλάτων κι έτσι εξηγείται το χαμηλότερο όριο που το νερό στον κόκκινο πλανήτη στερεοποιείται και παγώνει.

Όσο για το αν υπάρχει μορφή ζωής, ο Jim Green, διευθυντής της NASA, ανέφερε “Έχουμε πολλές πιθανότητες να βρισκόμαστε στο σωστό σημείο της επιφάνειας του πλανήτη ώστε να κάνουμε ενδελεχή αναζήτηση ζωής στον Άρη. Έχουμε μόνο ένα δείγμα ζωής, αυτό της γης. Δεν ξέρουμε καν πως ξεκίνησε η ζωή στο δικό μας πλανήτη. Έχουμε πάντως ενδείξεις πως ενδέχεται να υπήρχε ζωή στον Άρη. Μπορούμε να είμαστε πιο μεθοδικοί, να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πόσο νερό πήγε στο έδαφος του πλανήτη”.

Oι επιστήμονες δεν παραλείπουν να επισημάνουν πως οι προσπάθειες για το αν υπάρχει κάποια μορφή ζωής συνεχίζονται.

“Ο Άρης μοιάζει όλο και περισσότερο ο δυνητικά καλύτερος πλανήτης στον οποίο θα μπορούσε να μετοικήσει η ανθρωπότητα”.