Μέχρι σήμερα λέγαμε μεταξύ σοβαρού και αστείου πως το να κλείσει το κινητό σου ή να το ξεχάσεις στο σπίτι είναι σαν να έχει έρθει η καταστροφή του κόσμου και γελάγαμε. Και όμως, είχαμε απόλυτο δίκιο σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς το να μην έχεις το κινητό σου, σου δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα!
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Missouri κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι χρήστες συσκευών iPhone χάνουν τον έλεγχο όταν δεν έχουν τις αγαπημένες τους συσκευές μαζί τους!
Το University of Missouri (MU) δημοσίευσε μία μελέτη η οποία αποδεικνύει πως ο αποχωρισμός με το iPhone προκαλεί «σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις» και οδηγεί σε άσχημες επιδόσεις σε νοητικά τετ tests.
Οι ερευνητές οι οποίοι εκπόνησαν την μελέτη, τολμούν να πουν πως το iPhone είναι σε θέση “να γίνει επέκταση του εαυτού μας» – και ότι πέφτουμε σε μια αρνητική φυσιολογική κατάσταση όταν το αποχωριζόμαστε! Και επίσης τονίζει πως θα πρέπει όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές και κρίσιμες καταστάσεις να έχουμε μαζί μας τις συσκευές μας καθώς αν δεν τις έχουμε η έκβαση μπορεί να μην είναι θετική!
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου αποκαλύπτει αναλύσεις βασισμένες σε δείγμα 40 χρηστών iPhone συσκευών οι οποίες έγιναν προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της χρήσης smartphone και «συγκεκριμένα τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αποχωρίζονται τα τηλέφωνά τους».
Οι ερευνητές του MU ζήτησαν από κάθε ομάδα να καθίσει σε μικρά δωμάτια με υπολογιστές στο εργαστήριο ψυχολογίας. Οι συμμετέχοντες γνώριζαν πως το πείραμα είχε σαν στόχο να εξετάσει την αξιοπιστία ενός νέου ασύρματου πιεσόμετρου – όταν στην πραγματικότητα ήταν κάτω από το μικροσκόπιο για να δουν πόσο εξαρτημένοι είναι από τα iPhones τους στην καθημερινή ζωή.
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπληρώσουν ένα σταυρόλεξο αρχικά έχοντας τα iPhone τους κοντά τους και μετά χωρίς αυτά! Οι ερευνητές είπαν στους συμμετέχοντες πως οι συσκευές τους, δημιουργούσαν προβλήματα στα μηχανήματα. Οι μετρήσεις των παλμών τους και η πίεση τους ελεγχόταν καθ όλη την πορεία της μελέτης και παράλληλα καταγραφόταν το επίπεδο άγχους και δυσαρέσκειας.
Ο Russel Clayton, υπεύθυνος της μελέτης δήλωσε στο website του πανεπιστημίου: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο αποχωρισμός του χρήστη από το iPhone του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση του στα καθήκοντα του. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι το iPhone είναι σε θέση να γίνει προέκταση του εαυτού μας, έτσι ώστε όταν το αποχωρίζεσαι βιώνεις άσχημες ψυχολογικές επιπτώσεις».
Με λίγα λόγια, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν το πόσο εξαρτημένοι είμαστε από την τεχνολογία. Μήπως αυτό θα έπρεπε να μας ταρακουνήσει;