Μπορεί ένα απλό τεστ στα δάχτυλα να τσεκάρει την πιθανότητα σχιζοφρένειας; Ίσως ναι! Τουλάχιστον στους άντρες. Νέα μελέτη προτείνει ότι η αναλογία του μήκους του δείκτη σε σχέση με τον παράμεσο μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο αυτής της καταστροφικής ψυχικής διαταραχής.

Για την έρευνά τους, οι ερευνητές από την Τουρκία εξέτασαν τα δάχτυλα 103 αντρών ασθενών με σχιζοφρένεια και άλλων 100 υγιών αντρών. Στη συνέχεια υπολόγισαν σε κάθε συμμετέχοντα την αναλογία του μήκους του δείκτη σε σχέση με του παράμεσου σε κάθε χέρι.

Και τελικά τι ανακάλυψαν; Ότι σε σύγκριση με τους υγιείς άντρες, οι άντρες με σχιζοφρένεια είχαν μια αναλογία στα δάχτυλά τους εμφανώς μεγαλύτερα στο δεξί τους χέρι. Με άλλα λόγια, οι άντρες με σχιζοφρένεια έτεινα να έχουν συγκριτικά μεγαλύτερο δεξί δείκτη και μικρότερο δεξί παράμεσο. Στο αριστερό τους χέρι οι σχιζοφρενείς είχαν σημαντικά χαμηλότερη αναλογία από τους υγιής άντρες.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που οι ερευνητές συνδέουν την αναλογία των δαχτύλων με την υγεία και τη συμπεριφορά. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την αναλογία των δαχτύλων με το σεξουαλικό προσανατολισμό,  τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, τη σωματική επίθεση και τις καρδιακές παθήσεις.

Τι σημαίνουν αυτές οι περίεργε συνδέσεις; Προηγούμενη έρευνα προτείνει ότι όπως η έκθεση σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ορμονών μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, κατά τρόπο που να αυξάνει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας και άλλων ψυχικών διαταραχών, έτσι επηρεάζουν και την ανάπτυξη των δαχτύλων.

Επειδή η έρευνα έγινε μόνο σε άντρες, δεν υπάρχει κάποια σίγουρη σύνδεση της αναλογίας των δαχτύλων με τη σχιζοφρένεια στις γυναίκες.

Πάντως πάμε στοίχημα όσο διάβαζες το άρθρο κοίταξες έστω και μια φορά την αναλογία των δαχτύλων σου!