Την διαβεβαίωση ότι μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται θα έχουν δημιουργηθεί επιπλέον 15.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, έδωσε ο Γιάννης Μουζάλας, παρουσιάζοντας το νέο συντονιστικό όργανο διαχείρισης του προσφυγικού που συστήνεται έπειτα από απόφαση του Πρωθυπουργού.

Επικεφαλής του νέο συντονιστικού οργάνου θα είναι ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Άμυνας, ενώ συμμετοχή θα έχουν πολλές υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μεταφορών, Βορείου Ελλάδος, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας.

Ποιος θα είναι ο στόχος του νέου οργάνου;

Η συγκέντρωση πληροφοριών και των προβλημάτων με σκοπό την άμεση επίλυσή τους.

Ο Γιάννης Μουζάλας επανέλαβε πως όποιοι σχεδιασμοί γίνονται από εδώ και στο εξής από την Κυβέρνηση θα είναι με το δεδομένο ότι η Ειδομένη θα παραμείνει κλειστή.

Επιπλέον ανέφερε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα έχουν δημιουργηθεί επιπλέον 15.000 θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας.

Πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα;

Ο Γιάννης Μουζάλας πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διαθέτει δείχνουν πως αυτή την στιγμή βρίσκονται στην χώρα μας 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες. 24.985 είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα και 6.857 στα ελληνικά νησιά.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε πως η προσφυγική κρίση ήταν ξαφνική και ότι η Κυβέρνηση την περίμενε έναν μήνα αργότερα.

Η κρίση ήταν ξαφνική. Την περιμέναμε ένα μήνα αργότερα. Το ίδιο χάος συνέβαινε και το Σεπτέμβριο. Οργανωθήκαμε όμως και αντιμετωπίσαμε πλήρως την κατάσταση. Τα hotspots είναι έτοιμα και λειτουργούν πολύ καλά. Χτίζουμε χιλιάδες προσωρινές θέσεις φιλοξενίας προκειμένου να βγουν από το δρόμο οι μετανάστες. Η εικόνα θα αλλάξει. Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα έχουμε δημιουργήσει άλλες 15.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ θα είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ανάλογο αριθμό θέσεων κάθε εβδομάδα

Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη τόνισε, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα στην Ειδομένη. «Πρόκειται για μια άσχημη κατάσταση, ωστόσο αυξάνεται η υγειονομική βοήθεια προς τους πρόσφυγες και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τα νέα κέντρα φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν».

Σχετικά με το εάν η προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων θα γίνει μόνιμη, ο Υπουργός είπε πως η Ελλάδα «θα συντηρήσει όσα άτομα της αναλογούν σε σχέση με τον πληθυσμό της».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δ. Βίτσας, από την πλευρά του είπε:

«Ολοκληρώσαμε την πρώτη υποχρέωση μας απέναντι στην ΕΕ, που ήταν η δημιουργία των hotspots στα νησιά και τα δυο κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό και στα Διαβατά. Οι απαράδεκτες αποφάσεις, όμως, των κρατών των Βαλκανίων, με το κλείσιμο των συνόρων μας έδωσαν μια νέα κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας μέχρι σήμερα στις 8 το πρωί είχαν εισέλθει στη χώρα μας 2122 πρόσφυγες και από τα σύνορα της Ειδομένης προς την ΠΓΔΜ πέρασαν μόνο 100 άτομα.

Ωστόσο, θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, Η τακτική μας θα κριθεί και μετά τις αποφάσεις που θα παρθούν στις 7 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Παράλληλα δημιουργήσαμε άλλα δυο κέντρα στη βόρεια Ελλάδα, ενώ από σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας και μια δομή που μας παραχωρήθηκε μετά από ενέργειες του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη. Βρισκόμαστε παντού. Οι ένοπλες δυνάμεις σιτίζουν καθημερινά 13.480 άτομα. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, το κράτος παρεμβαίνει με όλες τις δομές του».