«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αξίζει την εμπιστοσύνη μας» δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί αφού τον καλωσόρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος τον Πιερ Μοσκοβισί στο Προεδρικό Μέγαρο. Από την συνάντηση δεν έλειψαν αναφορές στα εργασιακά, την απομείωση του χρέους αλλά και την β αξιολόγηση.

Σε ευχαρίστω κλίμα εξελίχθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνία, Πιερ Μοσκοβισι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Ο ΠτΔ αφού καλωσόρισε τον Πιερ Μοσκοβισί στο Προεδρικό Μέγαρο και του εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για την πολύ μεγάλη συμβολή του στην αντιμετώπιση της κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, εξήρε την τακτική που ακολουθεί για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου λέγοντας: «Μ’ αυτή την σοφή – ας μου επιτραπεί να πω και δεν είναι για λόγους κολακείας, κάθε άλλο – τακτική σας να προσπαθείτε να πείσετε όλους ότι η έξοδος από την κρίση και η βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία της Ευρώπης εξαρτώνται από τον συνδυασμό ακριβώς της ανάπτυξης με το Κοινωνικό Κράτος.  Αφού το Κοινωνικό Κράτος διασφαλίζει την συνοχή της Ευρώπης και χωρίς την συνοχή της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.  Αυτό είναι μια πολύ σημαντική τομή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φέρει την δική σας σφραγίδα.  Και οφείλω αυτό δημόσια να το εξάρω».

Ο κ. Παυλόπουλος συνέχισε αναφερόμενος στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα κάνει ό,τι της αναλογεί και το κάνει για ν’ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.  Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.  Και νομίζω πως είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης» προχώρησε όμως σε δύο επισημάνσεις.

Η πρώτη επισήμανση: Σ’αυτήν την αξιολόγηση, ειδικά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, θα κάνουμε αυτό που επιτρέπει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο έχει ως μέρος τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.  Δεν μπορεί η Ελλάδα ν’αποδεχθεί – όπως δεν θα αποδεχόταν οποιαδήποτε άλλη Χώρα της ΕΕ, π.χ. η Γαλλία, η Γερμανία – μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις που θα ήταν αντίθετα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού κάτι τέτοιο θα κατέπιπτε αμέσως και θα ήταν υπόλογη η Ελλάδα απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη ιδίως από την πλευρά του ΔΝΤ και να καταστεί σαφές ότι εδώ,  στην Ευρώπη, έχουμε και τις δικές μας υποχρεώσεις, οι οποίες είναι τμήμα αναπόσπαστο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Και ένα δεύτερο σημείο: Αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.  Όπως σας είπα, εμείς θα πράξουμε ό,τι μας αναλογεί.  Είναι ανάγκη και οι Εταίροι μας να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πάντα με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.  Δεν μίλησε ποτέ κανείς για κούρεμα του χρέους.  Μίλησε όμως – και μιλάμε – για μεθόδους, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο που διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.  Σ’αυτό πρέπει ν’ανταποκριθούν οι Εταίροι μας.

 

Κλείνοντας ο ΠτΔ τόνισε πως «Θα πρέπει να καταστήσω σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας  οφείλεται σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση κινδύνων που εμείς δεν προκαλέσαμε.  Για την αντιμετώπιση προκλήσεων που εμείς δεν δημιουργήσαμε.  Πέραν τούτου, είναι εξοπλιστικά προγράμματα, με βάση τα οποία υπερασπιζόμαστε τα Ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αυτή την ιδιαιτερότητα του χρέους μας δεν είναι δυνατόν οι Εταίροι μας να μην την λάβουν υπόψη,  ιδίως όταν θα έρθει η ώρα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του.  Ενόψει και της δικής σας ευαισθησίας, θα παρακαλούσα πολύ  αυτή η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Χρέους να καταστεί σαφής προς τους Εταίρους μας.  Νομίζω ότι την γνωρίζουν άλλωστε, γιατί αρκετοί απ’αυτούς την έχουν ζήσει, αφού αρκετά από τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα προέρχονται από Χώρες της ίδιας της ΕΕ και από δανειστές μας ιδίως».

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί, αφού ευχαρίστησε τον Π. Παυλόπουλο για την φιλοξενία του, εξήγησε πως στόχος του είναι να υπάρξει αναγνώριση εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων, της Ευρώπης, της ανάγκης για ανάπτυξη, για κοινωνική ανάπτυξη. «Να μην θεωρούν πλέον οι Ευρωπαίοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι το οποίο είναι συνώνυμο με μια τιμωρία και με μια αέναη λιτότητα. Γνωρίζω ότι αυτή η μάχη θα είναι δύσκολη, αλλά είναι μια μάχη την οποία επιθυμώ να συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις» είπε και εξήγησε πως αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζει να υποστηρίζει πως «το Grexit ήταν κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε ποτέ να περάσει από το μυαλό μας, κάτι το ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αυτό το έλεγα πάντα ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και στη συνέχεια ως Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντα τόνιζα ότι αυτή η μεγάλη οικονομία αυτής της μεγάλης Δημοκρατίας, δηλαδή της Ελλάδας, όφειλε να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και στην καρδιά της Ευρωζώνης. Διότι χωρίς την Ελλάδα, όλο αυτό το οικοδόμημα θα ήταν σαθρό, θα ήταν αδύναμο και θα ήταν ένα απλό οικονομικό οικοδόμημα που θα στερείτο βαθύτερου νοήματος».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συνέχισε με αναφορές στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως «Όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Θέλω να πω ότι η πρόοδος την οποία σημειώσατε είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική». Αναφέρθηκε μάλιστα και στην δεύτερη αξιολόγηση λέγοντας πως βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Να τονίσω ότι η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα. Η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη, αλλά είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Και μάλιστα θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω αυτό με τους αρμόδιους υπουργούς και πρωτίστως, βεβαίως, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ο Π. Μοσκοβισί, μάλιστα, είπε πως κατά την άποψη του η Ελλάδα τώρα πλέον μπορεί να αναπτυχθεί και να υποδεχθεί επενδύσεις τονίζοντας ότι “μεταρρύθμιση ίσον  επιτυχία”: «Θέλω να πω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Είναι μια χώρα η οποία είναι έτοιμη τώρα ν’ αναπτυχθεί, να γνωρίσει πάλι ανάπτυξη, επενδύσεις, απασχόληση για όλους τους Έλληνες και ιδίως για τους νέους, οι οποίοι ξέρω πόσο πολύ αναμένουν κάτι τέτοιο. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι μεταρρύθμιση ίσον επιτυχία. Είναι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία. Επίσης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι εφόσον οι ελληνικές αρχές κάνουν όλα αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν, είναι αναμφισβήτητο ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους θα πράξουν τα δέοντα από την δική τους πλευρά. Θέλω, λοιπόν, να πω σε όλους τους Έλληνες ότι τώρα έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους”

Η άποψη του Μοσκοβισί για τη στάση του ΔΝΤ

Την άποψη του για τη στάση του ΔΝΤ εξέφρασε στην συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο ο Πιερ Μοσκοβισί:

«Επίσης, όσον αφορά το ΔΝΤ, θα ήθελα να πω πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ. Ιδιαίτερα σημαντική, κατά την άποψή μου και απαραίτητη και για την αξιοπιστία όλου του ελληνικού προγράμματος.  Όμως, παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι το ΔΝΤ πρέπει να έχει κατά νου τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που υπάρχουν σε κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα, όπως αναφέρατε, κ. Πρόεδρε, κι εσείς, το ζήτημα του κοινωνικού διάλογου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξουν αυτές οι ευαισθησίες που θα επιτρέψουν στον κοινωνικό διάλογο να τηρήσει τα μέτρα και τα σταθμά του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και, επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολύ περισσότερο ούτε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μέτρα τα οποία θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο».