Την άποψη ότι έχει απομακρυνθεί πλέον η απειλή του Grexit εξέφρασε ο Pierre Moscovici στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά την αναγόρευσή του ως επίτιμος διδάκτωρ.

Τώρα πια δεν υπάρχει η απειλή του Grexit, για την αποτροπή του οποίου έχω αναλώσει πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα πρέπει να στρωθεί ο δρόμος για ένα success story, «για μία ισχυρή Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει και επανακτά εμπιστοσύνη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσελκύει επενδύσεις, στην καρδιά μίας ενισχυμένης Ευρωζώνης».

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα για μια ισχυρή Ευρώπη ενάντια στον λαϊκισμό. Υπογράμμισε ότι ανάμεσα στις εξελίξεις που θα μπορούσαν να δώσουν πνοή στην Ευρώπη είναι η δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού. «Θα έδινε έμπνευση στον κόσμο».

Για να καταπολεμήσουμε τον λαϊκισμό πρέπει να αναστρέψουμε την τάση λιτότητας και τις αποκλίσεις μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια. Πρέπει να δώσουμε ισχυρή ανάκαμψη, οι καρποί της οποίας θα επιμεριστούν ισότιμα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών, αλλά και εντός των χωρών και των κοινωνιών

Αυτό ήταν και το σημείο κατά το οποίο ο Επίτροπος αναφέρθηκε ξανά στην χώρα μας, λέγοντας ότι προσδοκά η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει μία τέτοια οικονομική στρατηγική.

Για να γίνει αυτό πρέπει να δουλέψουμε εστιάζοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την παραγωγικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βελτιώσουμε την εκπαίδευση όλων των πολιτών, από το νηπιαγωγείο ως τη δια βίου μάθηση. Πρέπει να κλείσουμε το τεράστιο επενδυτικό χάσμα που μας κληρονόμησε η κρίση

Τέλος, αναφορικά με τη φορολόγηση, ο κ. Moscovici σημείωσε την ανάγκη ενός δικαίου συστήματος, «στόχος μας είναι οι πολυεθνικές να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί εκεί που βγάζουν τα κέρδη».

Διαβάστε ακόμα:

Moscovici: Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος

Photo: REUTERS/Ints Kalnins