Υπεραμύνθηκε για ακόμα μια φορά των προσπαθειών της Ελλάδας ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pierre Moscovici, τονίζοντας πως η Αθήνα έκανε ό,τι της αναλογεί και τώρα είναι σειρά των Ευρωπαίων να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη. Η δήλωση του Moscovici έρχεται ενώ σήμερα, Πέμπτη, θα γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και ο Schäuble φέρνει νέα εμπόδια στις ελληνικές επιδιώξεις για Σύνοδο Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μιλώντας στο Politico, υπογράμμισε:

Κάνατε αυτά που σας αναλογούσαν. Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη. Τώρα πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας. Χρειάζεται οι εθνικές κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη, να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες σε ό,τι αφορά την Ελλάδα

Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας πως τον έχει καταλάβει η «απόγνωση», γιατί «αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες τη μοίρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων», ενώ εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του τρόπου που λειτουργεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κάποιες φορές, το Eurogroup βασίζεται σε ανεπαρκή πληροφόρηση και η έλλειψη λογοδοσίας που αποτελεί χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι απαράδεκτη

Ο P. Moscovici κατά τ’ άλλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, λέγοντας: «Αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνει πόνος. Δεν σημαίνει ότι κάποιος τιμωρείται», ενώ απέρριψε το σενάριο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, εκτός αν αυτό συνοδευτεί με συγκεκριμένους μηχανισμούς δημοκρατικού ελέγχου.

Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο τεχνοκρατισμό, χρειαζόμαστε λιγότερο τεχνοκρατισμό, και χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια

Τέλος, ο κ. Moscovici εξέφρασε την άποψη ότι ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να αναλάβει στο μέλλον να διευθύνει το Eurogroup.

Διαβάστε ακόμα:

Απορρίπτει λύση σε Σύνοδο Κορυφής και γαλλική πρόταση για το χρέος ο Schäuble