Ευθεία επίθεση στην Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απ’ το βήμα της Βουλής, ο οποίος πήρε τον λόγο μετά τον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως ο Πρωθυπουργός είναι «ο τελευταίος σε αυτήν την αίθουσα που μπορεί να κάνει υποδείξεις στη ΝΔ», μιλώντας για μια συμφωνία που φέρει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά δεσμεύει την χώρα για πολλά χρόνια μετά από τη θητεία της.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημείωσε εν συνεχεία πως η εξουσία έχει φθείρει τον Αλέξη Τσίπρα. «Έχετε απομακρυνθεί από την κοινωνία. Η εξουσία κύριε Τσίπρα σας έχει διαφθείρει πολιτικά».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «επί χρόνια συκοφαντούσατε ότι συγκαλύπταμε φοροφυγάδες γιατί είχαμε σχέσεις διαπλοκής μαζί τους», συμπληρώνοντας πως ο Πρωθυπουργός έλεγε ότι η Κυβέρνηση θα εισπράξει 3 δις ευρώ από την φοροδιαφυγή «και εισπράξατε λιγότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ».

Πρωταθλητές στην φορολόγηση, ουραγοί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αυτό είστε κε.Τσίπρα

Για τη συμφωνία του Eurogroup

«Μετά τη συμφωνία του Eurogroup η Κυβέρνηση έσπευσε να δει επιτυχίες εκεί που δεν υπάρχουν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιτέθηκε στην Κυβέρνηση λέγοντας πως από τον Ιανουάριου του 2015 «μας διαβεβαιώνει ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, αλλά κοντεύει να σκιστεί το βιβλίο».

Η β’ αξιολόγηση έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση παρά το γεγονός ότι εσείς λέγατε πως η καθυστέρηση προκαλεί ζημιές. Είχατε πει ότι δεν θα παίρνατε ούτε ένα μέτρο, και χρειάστηκαν μέτρα 5,1 δις ευρώ. Κανείς δεν τα ζητούσε. Φέρατε μνημόνιο και λιτότητα για τα επόμενα χρόνια. Ανεβήκατε στην Κυβέρνηση για παροχές 12 δις ευρώ και κρατιέστε σε αυτήν με μέτρα 14 δις ευρώ

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ψιλά γράμματα στη συμφωνία της 15ης Ιουνίου που δημιουργούν ανησυχία, ενώ σημείωσε πως την περασμένη εβδομάδα ο Draghi τερμάτισε το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο QE. «Η Κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την αξία του».

Παράλληλα, κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι απέτυχαν και στο στόχο των υψηλών θετικών ρυθμών ανάπτυξης. «Παταγώδης η αποτυχία της κυβέρνησης στο θέμα των πλεονασμάτων. Εγκλωβίσατε την χώρα σε τεράστια πλεονάσματα – Το μέλλον της χώρας προδώσατε κύριε Τσίπρα για μια δόση 8,5 δις ευρώ».

Ο αρχηγός της ΝΔ χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα συνέχισε για την β’ αξιολόγηση: «Επιλέξατε συνειδητά να συνδέσετε το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης με τα μέτρα για το χρέος. Φάγατε τα μούτρα σας».

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, κατά τον Κ. Μητσοτάκη, είναι περισσότερη λιτότητα, λιγότερη ανάπτυξη.

Για τις επενδύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε η χώρα να καταφέρει να βγει στις αγορές, συμπληρώνοντας πως «δεν διώχνουμε τους επενδυτές όπως κάνατε εσείς».

Καλούμε τους επενδυτές και σήμερα να έρθουν στην χώρα μας. Αργά ή γρήγορα θα φύγετε κύριε Τσίπρα

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε την πρωτολογία του λέγοντας: «Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή αλλά και αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται σχέδιο, το μέλλον δεν μπορεί να σας περιμένει».

Photo: Nikos Libertas / SOOC