Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν τον κόφτη και πιο συγκεκριμένα θα κληθούν να πληρώσουν έως το 60% της «ζημιάς» σύμφωνα με το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας που συνοδεύει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. 

Μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι οι “τυχεροί” που θα σηκώσουν το βαρύ -πολύ βαρύ για την ακρίβεια- φορτίο σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», πληρώνοντας έως και το 60% της «ζημιάς» σύμφωνα με το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, οι περικοπές των δαπανών που ορίζει το μνημόνιο, σε περίπτωση απόκλισης του ελλείμματος από τους στόχους θα φτάσουν έως και το 2% του ΑΕΠ ή στα 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας οι περικοπές θα προέρχονται κατά 15% από τις συντάξεις, κατά 45% από τους μισθούς και τις αποδοχές και κατά 19,3% από τις καταναλωτικές δαπάνες.

ΔΕΚΟ και νέο υπερ- ταμείο

Πέρα από τον βαρύ πέλεκυ που θα πέσει στα κεφάλια μισθωτών και συνταξιούχων το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας ορίζει αναλυτικά τις ΔΕΚΟ οι οποίες μεταφέρονται στο νέο υπερ-ταμείο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, ενώ παράλληλα θέτει αυστηρότερο πλαίσιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 5,5 δισ. ευρώ και με τον νέο μηχανισμό του μνημονίου δεν θα γίνεται η αποπληρωμή αν δεν εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά από τους θεσμούς.

Παράλληλα, στο έγγραφο αναφέρεται ρητά η εξαίρεση του οικονομικού αντίκτυπου της προσφυγικής κρίσης και πιο συγκεκριμένα αναφέρεται η εξαίρεση από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων δαπάνες για το προσφυγικό, που δεν καλύπτουν τα κονδύλια της Ε.Ε., έως και 0,2% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας