Πόσες φορές θα ευχόσουν να ξυπνούσες και να μην ήταν Δευτέρα, αλλά Κυριακή; Πόσο θα ήθελες να σε σκέπαζε το ζεστό σου πάπλωμα, με την εσωτερική πουπουλένια επένδυση, για μέρες, ενώ αυτό το τόσο ενοχλητικό ξυπνητήρι δε θα σου υπενθύμιζε για άλλη μία φορά πως είναι Δευτέρα πρωί και σε λίγο θα πρέπει να βρίσκεσαι στο γραφείο σου! Μισείς και εσύ τη Δευτέρα έτσι; Αν αναρωτιέσαι το γιατί τότε η αυτή η έρευνα σου λύνει τις απορίες.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Northumbria, ο βασικός λόγος που μισείς την συγκεκριμένη μέρα, είναι η «Κυριακάτικη αϋπνία», που οφείλεται στους φόβους σου για την εργασιακή εβδομάδα που αναμένεται να ξεκινήσει.

Κάτι περισσότερο από το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων της μελέτης, δεν κοιμούνται σωστά το βράδυ της Κυριακής τους, όπως αναφέρει η μελέτη, ενώ ένα 10% ανησυχούν υπερβολικά ακόμη και για την μετακίνησή τους προς τον εργασιακό προορισμό, με αποτέλεσμα να… υποφέρουν στον ύπνο τους.

Σχεδόν κανείς από τους εθελοντές δεν έπιασε το βράδυ της Κυριακής, τον μέσο όρο ύπνου που κυμαίνεται από 6 έως 8 ώρες κάθε νύχτα. Περισσότεροι από τους μισούς, μάλιστα, ρίχνονται στην αγκαλία του «Μορφέα» για λιγότερες από 4 ώρες.

upnos-ipopgr

«Η Κυριακάτικη αϋπνία είναι κάτι που βλέπω συχνά. Είναι σημαντικό τα ζητήματα του ύπνου να αντιμετωπίζονται εγκαίρως ακόμα και αν αφορούν μόνο μια μέρα της εβδομάδας, γιατί μπορεί μελλοντικά να επηρεάσουν και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Jason Ellis.

Όπως καταλαβαίνεις, πλέον, έχεις κάθε λόγο να νιώθεις αυτή την αντιπάθεια προς τη Δευτέρα, που δεν «παλεύονται», που εκτός των άλλων, σε κρατάνε άυπνο εξαιτίας του στρες που σου προκαλεί το ξεκίνημα της νέας εργασιακής εβδομάδας.